Yksinäinen_kynttilä_palaa_tummaa_taustaa_vasten
Maailmalta

Ekumeenisen patriarkaatin valokuvaaja on kuollut

Nikos Manginas dokumentoi patriarkaatin elämää tiiviisti yli kolmen vuosikymmenen ajan.
20.04.2021 - 17:10 | Teksti: Maria Hattunen

Ekumeenisen patriarkaatin virallinen valokuvaaja, Konstantinopolissa syntynyt Nikos Manginas, on kuollut koronavirukseen 10. huhtikuuta. Hän oli kuollessaan 68-vuotias.

Nikos Manginas kiinnostui valokuvauksesta jo nuorena poikana. Konstantinopolin ortodoksiyhteisön ja ekumeenisen patriarkaatin elämä valikoituivat hänen kuvauskohteikseen hyvin varhaisessa vaiheessa. Viimeisten 30 vuoden ajan hän dokumentoi systemaattisesti patriarkaatin ja Hänen Pyhyytensä, ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen työtä niin patriarkaatin keskuspaikassa kuin eri puolilla maailmaakin. Manginas oli useampaan kertaan mukana myös patriarkan vieraillessa Suomessa.

”Tämä on patriarkaatillemme raskas menetys. Itse sain tavata hänet lukemattomia kertoja vuosikymmenten varrella. Ilman kameraa en tainnut nähdä häntä milloinkaan, hän tuntui olevan aina valmiina ikuistamaan eteen tulevia tilanteita", muistelee arkkipiispa Leo.

"Suomea ja kesävierailuilla tutuiksi tulleita hyttysiä hän muisteli aina tavatessamme sanaparilla kiitos – mosquitos."

Suomen ortodoksisen kirkon elämää vuosikymmenet näköalapaikoilta kuvannut rovasti Vesa Takala tapasi Nikos Manginaksen myös kuvausmatkalla Konstantinopolissa.

”Lainasin kameraani hänelle, jotta pääsisin itsekin kuvaan patriarkaatissa. Tänä keväänä seurasin patriarkaatin jumalanpalveluksia Facebookin kautta ja siellä tämä herrasmies työskenteli vielä ennen pääsiäistä. Lähtö tuli yllättävän nopeasti.”

Suruviesti Manginaksen poismenosta tavoitti patriarkka Bartolomeoksen kirkosta. Hän toimitti välittömästi liturgian jälkeen muistopalveluksen läheiselle työtoverilleen. Myöhemmin samana päivänä toimitettiin vielä toinen muistopalvelus patriarkaatin kirkon edustalla. Hautaus toimitettiin tiistaina 13. huhtikuuta.

Iankaikkinen muisto!

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!