Asiaa ovat käsitelleet muun muassa YLE (ainakin Svenska YLE ja aluetoimitukset), Helsingin Sanomat, Keskisuomalainen -konsernin lehdet, Aamun Koitto ja Ristikanza. Kirkkomme voisi näyttäytyä julkisuudessa myös positiivisemmassa valossa. Syy negatiiviseen julkisuuteen ei toki ole vain mediassa vaan myös meissä itsessämme.
En ole viestinnän ammattilainen. Minulle ja kenties monelle muulle haastattelutilanteet eivät olekaan helppoja. Emme kenties aina kykene ilmaisemaan itseämme parhaalla mahdollisella tavalla. Tätäkin voimme helpottaa valmistautumalla. Koska median mielenkiinto kirkkoamme kohtaan on aiheellisesti lisääntymässä, haluan antaa meille kirkon työntekijöille vinkkejä mahdollisiin haastattelutilanteisiin ja rohkaista meitä kaikkia kirkon opetuksen ääneen sanomisessa.
Seuraavassa joitakin täsmävinkkejä mahdollisiin yllättäviinkin tilanteisiin haastatteluissa ja muissa yhteyksissä:
– Erityisesti vastuullisessa asemassa olevien tulee olla valmiita vastaamaan median yhteydenottoihin ja kysymyksiin myös ja erityisesti kriisitilanteissa.
– Toisista ihmisistä kannattaa puhua pääasiassa arvostavaan sävyyn.
– Erityisesti esihenkilönä työskentelevien kannattaa julkisesti mieluummin kiitellä kuin väheksyä edustamansa organisaation työntekijöitä ja heidän tekemäänsä työtä.
– Vääryyden voi sanoa olevan vääryys ilman, että kyseessä olisi poliittinen kannanotto. Monen vääryyden kritisoimiseksi on helppo löytää perustelut myös kirkon opetuksesta. Kirkon ja meidän kirkon paimenten pitää esimerkiksi kyetä sanomaan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on väärin. Arkkipiispamme Leo on näyttänyt tässä esimerkkiä, minkä takana meidän muidenkin on hyvä seistä. Se, ettei asetu puolustamaan aiheettoman hyökkäyksen kohteeksi joutunutta voidaan itsessään tulkita poliittiseksi kannanotoksi hyökkääjän puolesta.
– Ei kannata suoraan vähätellä sitä mitä haastattelija edustaa. Mikäli esimerkiksi ruotsinkielinen media haastattelee, ei kannata vähätellä ruotsin kielen merkitystä. Kansankirkon ja samalla vähemmistökirkon edustajana kannattaa muutoinkin pyrkiä näkemään suomen, ruotsin ja saamen kielten merkitys ja pyrkiä osoittamaan arvostuksensa myös vähemmistökieliä ja kielivähemmistön edustajia kohtaan.
– Suomessa on onneksi sananvapaus ja ihmisillä on oikeus lausua erilaisia näkemyksiä. Sananvapaus osaltaan turvaa myös uskonnonvapautta. Sananvapautta onkin aina puolustettava. Mikäli toinen henkilö lausuu järjettömyyksiä ja sinulta pyydetään kommenttia asiaan, kannattaa ilmaista olevansa erimieltä, mikäli ei ole samaa mieltä asiasta.
– Työntekijöinä meidän tulee pyrkiä toimimaan työnantajan edun mukaisesti ja välttää vahingon aiheuttamista työnantajalle.
– Kirkon nykyisiä haasteita ja mahdollisia aiempia ongelmia käsitellessä kannattaa pohtia onko asiassa myös itsekritiikille sijaa ja mahdollisesti tuoda myös tämä puoli esille.
– Kannattaa olla rehellinen ja pitäytyä totuudessa.
– On hyvä huomata, että lista ei ole kaiken kattava. Kannustan meitä kaikkia täydentämään listaa itselle sopivaksi, jotta voimme olla valmiimpia mahdollisessa yllättävässäkin haastattelutilanteessa.