Ajassa

Korvaamaton aineisto turvassa - Valamon kulttuurikeskuksen remontti valmistui

Suomen ortodoksisen kirkon kirjallinen selkäranka lepää suurelta osin Valamon ortodoksisen erikoiskirjaston ja arkiston varassa.
01.04.2021 - 12:11 | Teksti: Virva Suvitie | Kuva: Virva Suvitie
Valamon_museo_varastona

Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa alkoi iso remontti marraskuun alussa 2020. 

Sen suojausvalmisteluihin ryhdyttiin jo lokakuun puolessa välissä. Vanhojen ortodoksisten kulttuuriperintöaineistojen säilytystiloja ja -olosuhteita uusittiin niin, että ne täyttävät Kansallisarkiston nykyiset standardit arvokkaiden aineistojen säilytyksestä. Siten pystytään varmistamaan korvaamattomien aarteiden kestävyys myös tuleville sukupolville.

Ainutlaatuista esineistöä

Suomen ortodoksisen kirkon kirjallinen selkäranka lepää suurelta osin Valamon ortodoksisen erikoiskirjaston ja arkiston varassa. Luostarin varastoissa on lisäksi runsaasti uniikkeja taideaarteita ja huomattavia sakraaliesineitä.

Remontissa rakennettiin moderni ilmastointijärjestelmä, jossa kirjaston vanhojen kirjojen holviin, arkistoon ja kahteen taidevarastoon luodaan erikoisilmastointilaitteella suotuisat lämpötila- ja kosteusolosuhteet. Korjauksessa huolehdittiin muistakin päivitettävistä yksityiskohdista aina oikeanlaiseen valaistukseen ja turvallisuuskysymyksiin asti. Kansallisarkisto ja Kansalliskirjasto ovat olleet projektin alkumetreiltä syksystä 2018 asti hengessä mukana. Kansallisarkisto myös tarkisti ja hyväksyi rakennussuunnitelmat ennen käytännön töiden alkua.

Puolen miljoonan lasku

Remontti laajennettiin koskemaan myös kulttuurikeskuksen talotekniikan ja lämpö- sekä vesikeskuksen uusintaa. Tässä yhteydessä vaihdettiin lämpöpatterit, putket, vesijohdot sekä wc-kalusteet. Useat rakennusalan yritykset yhdistivät huippuosaamisensa, ja saivat samalla hienot referenssit ansioluetteloihinsa. Kokonaisuus tuli maksamaan yli puoli miljoonaa euroa.

Kirjaston alakerta ja holvi olivat remontista johtuen suljettuja asiakkailta ja tutkijoilta, samoin kuin luostarimuseo ja arkisto. Kirjaston molemmat kerrokset avattiin asiakkaille jälleen 8.3.2021, ja koko talon remontti valmistui viikolla 11.

Viime vuonna aiottiin juhlia luostarin 80-vuotista historiaa Heinävedellä, mutta koronapandemia aiheutti sulkutilan. Luostarin johto arvostaa ortodoksisen kulttuuriperinnön laadukasta säilyttämistä, ja siksi tämän remontin myötä juhlavuoden teemaksi kirkastuikin ortodoksisten kulttuuriperintöaineistojen suojelu.

Sydämellisesti tervetuloa tutustumaan Valamon aarteisiin! 

Pääkuva: remontin aikana esineistöä varastoitiin myös museoon.