Opiskelijat kevättalkoissa 5.2021 Ilkonsaaressa
Kulttuuri

Uutuuskirja: Kiehtovalla Ilkonsaarella on viisi ortodoksista pyhäkköä – ja Konnunsuon vankilakirkon risti

Uutuuskirja esittelee Ilkonsaarta ja sen pyhäkköjä.
22.05.2023 - 13:24 | Teksti: Saimaan Skiitat ry. | Kuva: Hanna Ollikainen, Saimaan Skiitat ry., Jaakko Pekkanen
Opiskelijat kevättalkoissa 5.2021 Ilkonsaaressa

Entisen Konnunsuon vankilan risti Ilkonsaaren rannassa
Entisen Konnunsuon vankilakirkon risti on kiinnitetty kallioon saaren eteläkärjessä. Kuva: Leena Kauria

Saimaan Skiitat ry. on ekumeeninen yhdistys, joka rakensi ja rakennutti eteläisellä Saimaalla sijaitsevaan Ilkonsaareen viisi ortodoksista pyhäkköä vuosina 2009–2019 sekä siirsi saareen Konnunsuon lakkautetun vankilakirkon kattoristin. Ilkonsaaren omistaa Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö.

Pyhäköt kuvastavat kristinuskon leviämistä Bysantista Välimeren alueelta aina Jäämeren rannalle asti. Jokaisella pyhäköllä on esikuva ortodoksisessa luostarimaailmassa, ja tästä johtuen saari on nimetty Skiittasaareksi. Pyhäköt ovat aina avoinna, ja ne on tarkoitettu kaikille saaressa kävijöille.

Rakentaminen sai alkunsa emerituskirkkoherra Markus Petsalon ideasta. Erityistä rakentamisessa on se, että valtaosa työstä tehtiin talkoilla. Talkoolaisia ehti kymmenen vuoden aikana olla noin sata. Ilman julkista rahoitusta ja yksityisten rahoittajien tukea hanke ei olisi ollut mahdollinen.

Koko rakennushanke on mahtava yhteistyön, sitkeyden ja vahvan uskon voimannäyttö. Saimaan Skiitat ry. on halunnut tallentaa tämän kaiken kirjalliseen muotoon teettämällä pienen kirjan, joka kertoo hankkeen etenemisen ideasta toteutukseen. Kirja perustuu talkoolaisten haastatteluihin, joiden kautta hahmottuu, millaista oli työskennellä vaikeissa saariolosuhteissa sään armoilla, ilman sähköä ja muita tavanomaisia nykyajan mukavuuksia. Tai millaista oli tehdä taustatyötä suunnittelun, neuvottelujen ja moninaisten järjestelyjen parissa.

Kirja on kiitos ja kunnianosoitus hankkeen rahoittajille ja tukijoille, mutta ennen kaikkea niille, jotka saivat aikaiseksi Saimaan helmen, upean hiljentymis- ja vierailupaikan Ilkonsaareen.

Konevitsalaisen Jumalanäidin tsasounan vihkiminen Ilkossaaressa 2011
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni vihki Konevitsalaisen Jumalansynnyttäjän tsasounan avustajanaan diakoni Veikko Tiittanen 14.8.2011. Kuva: Saimaan Skiitat ry.
Pyhittäjien Sergei ja Herman Valamolaisten ja Pyhän Nikolaoksen tsasouna Ilkonsaaressa
Pyhittäjien Sergei ja Herman Valamolaisten ja Pyhän Nikolaoksen tsasouna Ilkonsaaressa. Kuva: Jaakko Pekkanen

 

Lisätietoja:
Kirjan on toimittanut Leena Kauria, ja se on myynnissä Lappeenrannassa Toivon IKKUNA maailmalle -lähetyskaupassa (Valtakatu 32) samoin kuin Sammonlahden seurakunnassa (Hietakallionkatu 7). Kirjoja voi myös tilata sähköpostitse osoitteesta tiina.hietasara@evl.fi. Lähetettäessä kirjan hintaan lisätään postituskulut.

Pääkuva ylhäällä: Opiskelijat kevättalkoissa toukokuussa 2021. Kuva: Hanna Ollikainen