Kulttuuri

Kirkas jouluilo kaikuu ortodoksikanttoreiden uudella levyllä

Suomalaisia ortodoksisia joululaululevyjä ei ole liiaksi tarjolla, joten jokainen aiheeseen liittyvä uusi äänite on enemmän kuin tervetullut, varsinkin jos taiteellinen taso on samaa luokkaa kuin tällä uutuudella.
| Teksti: Risto Nordell | Kuva: iStock
Tuohukset palavat Jumalanäidin ikonin edessä

Kolmen ortodoksikanttorin, Stiina Hakosen, Olga Heikkilän ja Elisabet Petsalon levy kuljettaa kuulijansa kauniilla ja kirkkaalla tavalla kohti Kristuksen riemullista syntymäjuhlaa. Tapiolan Herman Alaskalaisen kirkossa tehty äänite sisältää 18 joulunajan laulua muun muassa Romaniasta, Puolasta ja Ukrainasta.

Suurin osa lauluista liittyy slaavilaiseen koljada-perinteeseen. Koljadat tai colindat – kuten niitä Romaniassa kutsutaan – ovat kansanomaisia ja kansankielellä laulettuja pikkulauluja. Niiden teho perustuu yksinkertaisiin musiikillisiin muotoihin ja tarttuviin melodioihin. Koljadoja laulettiin usein ulkotiloissa tai yksityisissä kodeissa. Niitä ei pidä sekoittaa jumalanpalveluksissa käytettyihin joulunajan kirkkoveisuihin. Niitäkin levyllä on toki mukana, kuten Iloitse Jumalanäiti, luostarisävelmä Kremlin luostarista, georgialainen Kerubiveisu tai kreikkalainen kanonisävelmä, Jumalansynnyttäjän kiitosvirsi. Levyllä kuullaan kaikista lauluista uusia ja varsin luontevina soivia sovituksia, joita ovat tehneet Petri ja Stiina Hakonen. He vastaavat myös levytyksen taiteellisesta johdosta,

Kolmen ortodoksikanttori joululevyn kansi
Kuva Kolmen kanttorin joululevyltä.

Kolmen kanttorin äänet sointuvat harmonisesti yhteen. Laulu soi hopeisesti helisten ja musikaalisesti fraseerattuna. Puhtaus on moitteetonta ensimmäisestä viimeiseen lauluun saakka.

Stiina Hakonen on työskennellyt aiemmin Helsingin ortodoksisen seurakunnan kanttorina, ja täydennysopintojen myötä hän on ryhtynyt julkaisemaan myös omia sovituksia ja sävellyksiä. Olga Heikkilä on kansainvälistä uraa tekevä oopperalaulaja, laulupedagogi ja tohtorikoulutettava. Myös Elisabet Petsalo työskentelee oopperalaulajana, niin solistina kuin kuorossakin. Lisäksi hän opettaa laulua Helsingin ortodoksisen seurakunnan kuorolaisille.

Toivottavasti kolme taitavaa ortodoksikanttoria jatkavat yhteisten levyjen tekemistä. Ohjelmistosta kun kirkossamme ei ole pulaa!

Syntynyt on lapsi, Herra taivaan – Itäeurooppalaisia joululauluja suomeksi
Kolme kanttoria – Stiina Hakonen, Olga Heikkilä, Elisabet Petsalo
PSO2

Levyä  voi tilata: Stiina Hakonen p. 050 305 1514 tai stiina.hakonen@gmail.com.

 

Juttus on muokattu 5.12.2023 klo 12:23 lisäämällä loppuun tiedot, mistä levyä voi tilata.