Blogi

Syvä masennus koettelee uskoa, mutta Kristus etsii meitä pimeydessäkin

Masennus on henkinen halvaantumisen tila, joka jumittaa aivan kaiken elämässä. Silti älykkyys – kyky ajatella, päätellä ja ymmärtää – ei katoa minnekään.
04.05.2021 - 10:12
Bloggaaja_Jukka_Mäntymäki_selfie_kuvassa
Johannes Mäntymäki

Elämäni viimeiset seitsemän vuotta ovat myötäilleet Vanhan testamentin kertomusta, jossa Egyptin faarao näki unia ”laihoista lehmistä ja kuivettuneista tähkistä.” Jumala toteutti salattuja aivoituksiaan antamalla Egyptiin nälänhädän, josta hän antoi etukäteen ilmoituksen maan yksinvaltiaalle. Raamattu sanoo, että Egyptin lisäksi ”kato tuli kaikkiin muihinkin maihin.” (1. Moos. 41)

Sanakirjan mukaan ”kato” on haitallinen ilmiö, joka vähitellen tai äkillisesti aiheuttaa elämää turvaavien rakenteiden vähenemistä, katoamista tai peräti kokonaan tuhoutumista.

Tällainen karu tapahtuma voi liittyä myös ihmisen psyykkiseen tasapainoon. Kenen tahansa mieli voi törmätä sellaisiin jäävuoriin, jotka repivät Titanicin lailla ihmisen mentaalisen kyljen auki. Näin syntyy haitallinen ilmiö, jota kutsutaan masennukseksi.

Depressio voi lähes huomaamatta liikutella pitkän aikaa ihmisen sisäisessä maailmassa viattoman oloisia ”tuulia”, joista vähitellen kehittyy hurrikaani. Tai se voi riisua ihmisen psyykkiset rakenteet yhtä nopeasti kuin aavikoilta nouseva nopea tuhovoima: heinäsirkkaparvi. Nuo hepokatit eivät kaivele haravalla hampaitaan rallatellen ”jala jallai jala jala veitä” vaan ilmestyvät kuin tyhjästä pimentäen hetkessä mielen taivaan ja syöden vahvarakenteisenkin ihmisen energia- ja psyykevaraston tyhjiksi.

Jos tämä salakavala oireyhtymä murtautuu ihmisen elämään, niin se rajoittaa vakavasti arkista toimintakykyä. Depression vaikeimmat muodot vievät ihmisen ”laihuuden ja kuivettuneisuuden” maailmaan. Minut työnnettiin sinne vuonna 2015.

Olen aina ollut psyykkisesti tasapainoinen, vahva ihminen, eikä minulla ole psykiatristen sairauksien sukurasitteita. Mutta yhtäkkiä se ”kato” heinäsirkkaparvineen vain pyyhkäisi yli. Lupaa ei kysytty. Se vain tuli ja jätti jälkeensä rauniot.

Kun psyykkinen keulavisiiri repeytyy irti niin ahdistuksen, masennuksen ja toimintakyvyttömyyden ”vettä” alkoi tulvia sisäiseen maailmaani. Sen seurauksena psyyke alkoi kallistella ja ”laivani kansia” hajota. Putosin hetkessä kuin kivi täyden toimintatarmon maailmasta vaikean masennuksen ja syvän uupumuksen pohjaan.

Kuulimme viime vuonna uutisia Itä-Afrikasta. Ensin maanosa kärsi kuivuudesta, sitten tulvista ja lopuksi heinäsirkat söivät sadon. Lopputuloksena oli nälänhätä. Koettelemuksen jälkeen Itä-Afrikka tarvitsee apua ja auttajia voidakseen palata arkeen.

Depressiopotilaan tie on samanlainen. Kuntoutumismatka tasapainoon on vaivalloinen ja arki on mentaalisessa mielessä ”laihuuden ja kuivettuneisuuden” vaihtelua.

Masennus kurittaa myös hengellistä elämää. Depressiopoterossa makaaminen haurastuttaa niin rukous- kuin kilvoituselämääkin. Usko Jumalan rakkauteen ja pimeyden valtojen voittoon virittyy päinvastaisen kokemuksen vuoksi uudelleen sydämen pohjavireeksi yhtä vauhdikkaasti kuin maalinauhan katkaiseminen kilpikonnien mestaruusajoissa.

Kuin henkinen halvaantuminen

Masennus on henkinen halvaantumisen tila, joka jumittaa aivan kaiken elämässä. Tapahtuu energia-amputaatio, jota lähipiirin voi olla vaikea ymmärtää. Älykkyys – kyky ajatella, päätellä ja ymmärtää – ei katoa minnekään. Mikään tyhmyyden ja laiskuuden ylistys masennus ei ole. Olen sairastamisvuosinani tavannut korkeilla älykkyysosamäärillä varustettuja ihmisiä, jotka kamppailevat vaikean masennuksen kanssa.

Kun energisyysvaje saa komppikaverikseen ahdistuksen, omanarvontunnon laskun ja hyvää mieltä tuottavien asioiden katoamisen, niin kasassa ovat sellaiset ainekset, jota terveen ihmisen on enää vaikeaa hahmottaa. Eikä sitä komboa potilas itsekään aina ymmärrä.

Myönnän, etten ole ymmärtänyt psykiatrisesta kentästä aikaisemmin juuri mitään. Olen ollut siihen nähden fariseus.

Nyt on pantu sellaiseen kouluun, että olen kärsä mullassa tutustunut tähän outoon maailmaan. Luomakunnan siihen osaan, jossa Kristus aivan erityisellä rakkaudella etsii monella tavalla haavoitettuja ihmisiä.

Heitä, jotka ovat pudonneet normiarjesta alaspäin samalla tavoin kuin Vanhan testamentin patriarkka Joosef, kun hänen veljensä laskivat hänet kaivoon kuolemaan.

Mutta, juuri tämä putoamissuunta onkin kovin erikoinen. Taivaalliset kulkusuunnat yllättävät! Taiteilija Mikko Kuustonen on muotoillut asian fiksusti kappaleessaan Putoan taivaisiin. Kenties hän on vuodattanut siihen tuntoja omasta masennuksestaan, kun hän toteaa: ”Jos kaadunkin, putoan taivaisiin.”

Joosef pudotessaan kaivoon putosi Jumalan tarkkaan suunnitelmaan, vaikka hänen henkilökohtaisena tuntonaan taisi olla vähintäänkin syvä ahdistus. Mutta Kristus liikkuu siellä, missä me emme ikinä arvaisi. Kaivoissa voi pudota taivaisiin!

Bloggaaja_Jukka_Mäntymäki_selfie_kuvassa
Johannes Mäntymäki

Vuonna 2022 tuli 20 vuotta kirkon virallista jäsenyyttä täyteen. Matkan varrella on reppuuni kertynyt useita koulutuksia: laborantti, nelivuotinen (ev.lut.kirkon) dino-tuplatutkinto: diakoni ja nuoriso-ohjaaja, radiotoimittaja. Ortodoksisen kirkon teologian opinnot Itä-Suomen yliopistossa aloitin esihistoriallisena aikana ja olen edistänyt niitä pienin palasin kaiken muun ohessa. Se höyryjuna puksuttaa edelleen raiteillaan voimieni mukaan. Työhistoriani on vähintäänkin värikäs. Viimeisimmäksi olen työskennellyt Oulun metropoliitan kanslian hiippakuntasihteerinä vuosina 2006–2014.

Lukijavihkimykseni yhteydessä (2008) käyttööni siunattiin kirkollinen, Johannes Krysostomokselta tuleva nimeni, joten käytän kirkollisissa yhteyksissä nimeä Johannes. Valtionhallinnon papereissa kutsumanimeni on Jukka, mutta arkielämässä tottelen lempinimeäni Juksu.

Hiippakuntatyön päätyttyä minun piti palata viimeistelemään opintoni, mutta toisin kävi. Hieman ennen opintojeni aloittamista hyvä rukousystäväni murhattiin raa’asti. Se oli lähtölaukaus useiden kielteisten tapahtumien sarjalle. Lopputuloksena oli syvä henkinen romahdukseni. Vuodesta 2015 olen tapellut vaikean masennuksen kanssa, jonka johdosta jäin työkyvyttömyyseläkkeelle marraskuussa 2022.

Nuorempana tuli kierrettyä maailmaa. Suomessa olen asunut 16 paikkakuntaa läpi juosten työtehtävien perässä. Oulussa olen asunut vuodesta 1999 ja viihdyn täällä edelleenkin enemmän kuin hyvin. Harrastan lukemista, elokuvia, sekä hyviä ruoka- ja kahvipaikkoja. You Tube -kanavan pitäminen (Viisaudenkirja) ja blogiin kirjoittelu (olemisenpulma.blogspot.com) laskettaneen myös harrasteisiin. Tällainen minä olen. Ja enemmänkin. Saa tutustua!