vainajaa siirretään kylmäsäilöön
Arki & ihmiset

Piispainkokous: Ruumiin luovutukselle lääketieteen käyttöön ei ole estettä

Piispainkokous korosti kuitenkin, että toimenpiteiden jälkeen ruumis tulee siunata ortodoksisen kirkon järjestyksen mukaan ja mieluiten haudata arkussa ortodoksista perinnettä noudattaen.
| Teksti: Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous/Susanna Somppi | Kuva: sudok1/iStock
vainajaa siirretään kylmäsäilöön

Asia päätyi Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokouksen käsittelyyn, kun eräs seurakuntalainen oli tiedustellut Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenilta, miten kirkko suhtautuu ruumiin luovutukseen lääketieteen käyttöön kuoleman jälkeen. Metropoliitta Arseni toivoi kysymyksen periaatteellista käsittelyä piispainkokouksessa.

Piispainkokous ei näe estettä ruumiin luovutukselle lääketieteen opetuskäyttöön kuoleman jälkeen, kunhan ruumista kunnioitetaan toimenpiteiden aikana ja ne tähtäävät lääketieteelliseen osaamiseen ihmiselämän varjelussa ja parantamisessa. Samaten piispainkokous sallii myös elinluovutuksen.

Ruumiin luovutukselle myös lääketieteelliseen tutkimukseen tarvitaan yleensä erillinen suostumus. 

Piispainkokous korostaa, että tässäkin tapauksessa on tarpeen etukäteen varmistaa, ettei kirkon näkemystä ihmisruumiista vaaranneta. Toimenpiteiden jälkeen ruumis tulee siunata ortodoksisen kirkon järjestyksen mukaan ja mieluiten haudata arkussa, kuten ortodoksiseen perinteeseen kuuluu. Jos jostakin syystä kuitenkin päädytään vainajan tuhkaamiseen, tulee tuhka haudata uurnassa ja merkittyyn paikkaan.

Piispainkokouksen päätöksestä uutisoi ensimmäisenä Suomen ortodoksinen kirkko, ja piispainkokouksen pöytäkirja on luettavissa sen verkkosivuilta.