Arki & ihmiset

Kanttorit saavat oman ansiomerkin – kriteereinä oma esimerkki ja aktiivisuus kirkon hyväksi

Kanttorien ansiomerkki myönnetään joko kultaisena tai hopeisena.
03.04.2023 - 11:52 | Teksti: Suomen ortodoksinen kirkko | Kuva: Heikki Santasalo
Tampereen ortodoksisen seurakunnan kirkkokuoro kanttoreineen

Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on 30.03.2023 kokouksessaan päättänyt uuden kanttoreille suunnatun ansiomerkin käyttöönotosta. Ansiomerkki tulee Director Cantus- ja Director Musices -arvonimien rinnalle huomionosoitukseksi kanttoreille, jotka ovat omalla erimerkillään ja aktiivisuudellaan tehneet ansiokasta työtä Kristuksen kirkon hyväksi. Edellä mainittujen arvonimien tavoin hiippakunnan piispa myöntää kanttorien ansiomerkin hiippakuntansa kanttorille. Kanttorien ansiomerkki myönnetään joko kultaisena tai hopeisena ja siitä käytetään lyhennettä KA K ja KA H.

Kunniamerkkiä kannetaan 30 millimetriä leveässä valkoisessa moiré-nauhassa, jossa on kahden millimetrin etäisyydellä reunoista 2 millimetriä leveät vaaleansiniset (värikoodi 7459U) reunanauhat. Ansiomerkin on suunnitellut ikonimaalari Alexander Wikstöm.

Piispainkokous on laatinut seuraavat linjaukset ansiomerkin myöntämisperusteista. Kanttorien ansiomerkki myönnetään erityisistä ansoista kirkkomusiikin hyväksi. Myöntämisperusteita voivat olla esimerkiksi musikaaliset ansiot, toimintaedellytysten luominen ja tukeminen, seurakuntayhteisön vahvistaminen tai muu aktiivinen työ kirkkomusiikin ja Kristuksen kirkon hyväksi. Kanttorin ansioissa painotetaan aloitteellisuutta ja pitkäjänteisyyttä seurakunnan musiikkityössä ja sen kehittämisessä.

Uutinen julkaistiin ensimmäisenä Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

 

Kuvituskuva ylhäällä: Tampereen ortodoksisen seurakunnan kirkkokuoro, jota johtamassa tuolloinen kanttori Heikki Hattunen.