Athosvuoren munkki isä Luukas maalaamassa ikonia Valamon opistossa 2022
Maailmalta

Athos-vuoren munkit lähtivät kaunistamaan 911-iskussa tuhoutunutta kappelia

Kaksi Athosvuoren munkkia, suomalaisillekin tuttu isä Luukas ja munkki Pakhomios, lähetettiin New Yorkiin maalaamaan uudelleen rakennettua pyhän Nikolaoksen kappelia. Pyhäkkö tuhoutui 11.9.2001 terrori-iskuissa.
30.06.2022 - 09:47 | Teksti: Suomentanut Ari Koponen | Kuva: Anna Jääskeläinen
Athosvuoren munkki isä Luukas maalaamassa ikonia Valamon opistossa 2022

Ajoittain näytti jopa siltä, että 911-terrori-iskuissa tuhoutunutta Pyhän Nikolaoksen kappelia ei rakennettaisi uudelleen, mutta nyt kappeli avaa ovensa tänä kesänä.

Pyhäkön kaunistamisesta huolehtivat munkit Luukas ja Pakhomios, jotka lähetettiin Athosvuoren Ksenofontoksen luostarista New Yorkiin maalaamaan kappelin sisätilat vaikuttavilla kohtauksilla Raamatusta.

Pyhän vuoren isä Luukas tunnetaan ikonimaalauksen mestarina, joten hän johtaa valtavaa työtä pyhän Nikolaoksen kirkon kaunistamisessa. Isä Luukas on tuttu myös suomalaisille ikonimaalareille, sillä hän on käynyt opettamassa ikonimaalausta myös Suomessa – viimeksi helmikuussa Valamon opistossa. Tuolloin Aamun Koitto julkaisi isä Luukaksen haastattelun. Larissassa syntynyt isä Luukas opiskeli matematiikkaa, mutta tunsi kutsumusta luostarielämään ja maalaamiseen.

Vanhaa munatemperatekniikkaa käyttävä isä Luukas antoi haastattelun 60 Minutes -ohjelman Scott Pelleylle.

– Jumala on kutsunut minut tähän työhön välittämään Athosvuoren henkeä ihmisille, isä Luukas sanoi.

Isä Luukas mainitsi pitävänsä tätä projektia ehkä koko elämänsä tärkeimpänä.

– Jumala on kutsunut minut tähän työhön välittämään Athosvuoren henkeä ihmisille, isä Luukas sanoi.

Jo kesällä 2019 isä Luukas lähti keljastaan katsomaan osittain uudelleen rakennettua pyhän Nikolaoksen kirkkoa saadakseen tuntuman ikoneista ja muusta taiteesta, joita kirkon kaunistamiseen ja uuteen elämään tarvittaisiin. Kirkolla on erityisen sija Manhattanin kirkkojen joukossa, ja siitä tulisi voiton merkki kuoleman ja tuhon päivästä kaksikymmentä vuotta sitten.

Ikonimaalarin oli mentävä itse paikalle ”ottaakseen mitat Jumalan tyhjästä galleriasta”, kuten Pelley asian muotoili.

Pyhän Nikolaoksen kappeli sijaitsee alkuperäisen kirkon paikalla, World Trade Centerin juurella. Kirkon pitkäaikainen isännöitsijä Bill Terazonis kertoi reportaasissa Pelleylle, että hän tunsi, miten rakennus värähteli hyökkäyksen aiheuttamasta paineaallosta. Kun hän selvisi ulos, löysi hän ihmisruumiin jäänteitä kirkon ulkopuolelle pysäköidyn autonsa etupenkiltä.

– Osa minusta tuhoutui tuolloin, Terazonis sanoi.

Ainutlaatuinen lisäys kuva-aiheisiin

Niistä 56 ikonista, jotka saavat uuden kotinsa kappelista, kuvaa luonnollisestikin yksi pyhää Nikolaosta, lasten ja merenkävijöiden suojeluspyhää. Isä Luukas näytti Pelleylle yhden uusista ikoneista, jossa on kuvattuna pyhä Nikolaos pelastamassa haaksirikkoutuneita merenkulkijoita vedestä. Mitoiltaan noin 120 x 210 cm ikoni tullaan sijoittamaan uuteen kirkkoon.

Kuitenkin isä Luukas oli lisännyt Nikolaokselle tyypillisten kuva-aiheiden joukkoon unohtumattoman kuvan: maalauksen alareunassa on sinisen meren päälle kuvattu Manhattan hyökkäyksen kohteena ja Vapaudenpatsas on tulessa seisovia torneja vastassa.

– Halusin tämän kirkon avaavan ihmisille ikonografiansa kautta uuden horisontin, paikan, josta he lähtevät toivon kanssa. Jos näin tapahtuu, ovat ikonit täyttäneet tehtävänsä, kertoi isä Luukas.

Amerikan arkkipiispa Elpidoforos oli asettanut tärkeäksi tavoitteekseen kitkeä kirkon uudelleen rakentamiseen liittyvät ongelmat, ja hän oli läsnä uudelleenrakennuksen aloituksessa yhdessä New Yorkin entisen kuvernöörin Andrew Cuomon kanssa.

– Pyhän Nikolaoksen kirkon rakentamisen aloittaminen henkii koettelemusten aikamme päällimmäistä viestiä: Me tulemme rakentamaan uudelleen… ja kirkosta tulee suuremman solidaarisuuden ja uskon parantama ja vahvistama yhteisö kuin koskaan ennen, entinen kuvernööri julisti.

– Tämä pyhä Nikolaoksen kirkko tulee olemaan upeampi ja kutsuvampi kuin entinen kirkko. Olemme kulkeneet vaikeiden aikojen läpi yhdessä, mutta me nousemme tuhkasta ja nousemme vahvempina kuin koskaan. Tätä pyhän Nikolaoksen kirkko tulee edustamaan. Se on voimakas viesti kaikille New Yorkin asukkaille ja kaikille amerikkalaisille, kuvernööri lisäsi.

Myös arkkipiispa Elpidoforos otti kantaa muistuttamalla läsnäolijoita Istanbulin Hagia Sofian katedraalin muuttamista moskeijaksi. Hän julisti uudelleen rakennetun kappelin edustavan ”nyky-Amerikan ideaalia, jossa ketään ei jätetä ulkopuolelle, vaan kaikki ovat tervetulleita.”

Kuvituskuva: Athosvuoren Ksenofontoksen luostarin munkki, isä Luukas on opettanut ikonimaalausta myös Valamon opistossa, missä hänet kuvattiin viime helmikuussa.

Lähde: Patricia Claus: Mt. Athos Monks Decorate NYC’s St Nicholas Shrine. Verkkoartikkeli. Greek reporter 21.6.2022