Kulttuuri

Kaivattu opas ortodoksiseen ruokakulttuuriin

Hiljattain ilmestynyt Lintuvuoren keittokirja on paitsi keittokirja, myös mukaansatempaava matkaopas ortodoksiseen ruokakulttuuriin. Kirjan nimi viittaa Janakkalan Lintuvuoreen, jossa sijaitsee kaikkien Athosvuoren isien muistolle pyhitetty tsasouna.
| Teksti: Anu Patrikainen | Kuva: Lintuvuori ry.
Lintuvuoren keittokirja -teoksen kansikuva

Tsasounan isäntä, pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen teosta lukiessa pääsee tutustumaan Athosvuoren ja Georgian ruokakulttuureihin, tsasounan sijaintipaikkaa Kanta-Hämettä unohtamatta. Erityisesti Pohjois-Kreikassa sijaitsevan Athosvuoren luostariyhteisön perinteisiin perehtyessä ruuanlaiton tuoksut ja maut suorastaan tunkevat läpi kirjan sivuista.

Teos on sisällöltään perinteistä keittokirjaa huomattavasti laajempi kokonaisuus, jossa lukija perehtyy selkeästi kuvattujen ja hyvin Suomen oloihin sovellettujen reseptien lisäksi ortodoksiseen ruokakulttuuriin ja traditioon. Suomalaisille tunnetuimmat ortodoksiseen perinteeseen liitetyt reseptit – pashat, kulitsat ja blinit – loistavat poissaolollaan. Näkökulma on virkistävällä tavalla kansainvälinen.

Prosforan eli kirkkoleivän leivonta käydään läpi vaihe vaiheelta rukouksineen. Useat lukijalle ehkä ohuesti tutut käsitteet, kuten koliva (muisteluvehnä), saavat kaivattua täydennystä traditiosta ammentaen.

Hämäläistä ruokaperinnettä teoksessa edustavat piimäjuusto ja mokkoloora (imelletty perunalaatikko), kreikkalaista esimerkiksi makea jälkiruoka galaktobureko ja perinteinen uutenavuotena leivottu vasilopita eli pyhän Basileoksen piirakka. Athosvuoren ruokaperinteestä esitellään muun muassa pyhän vuoren kala, Georgiasta puolestaan khachapuri ja munakoisorullat.

Useista resepteistä on tarjolla paastoversiot. Paastoa perusteellisesti noudattavat arvostavat varmasti öljyttömille päiville varattuja reseptejä. Teos päätyy ruokarukouksiin.

Ortodoksisesta ruokakulttuurista ammentavia keittokirjoja ei suomeksi ole kirjoitettu liikaa. Lintuvuoren keittokirja on kansainvälisellä näkökulmallaan kaivattu lisä olemassaolevaan tarjontaan.

Lintuvuoren keittokirja
Damaskinos Ksenofontoslainen
Lintuvuori ry., 2023
212 s.

Kirjaa voi tilata Lintuvuori ry:ltä sähköpostitse osoitteesta lintuvuori.ry@gmail.com.
Sisällytä viestiin osoitetiedot ja matkapuhelinnumero.
Kirjan hinta on 35 e (+ toimituskulut).