Presidentti Martti Ahtisaari tummassa puvussa
Ajassa

Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisista vaikuttava surujuhla – tällainen on Suomen ortodoksisen kirkon edustus

Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisista muodostuu vaikuttava surujuhla, jossa myös Suomen ortodoksinen kirkko on edustettuna.
03.11.2023 - 14:31 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Tomas Whitehouse/Tasavallan presidentin kanslia, Susanna Somppi
Presidentti Martti Ahtisaari tummassa puvussa

Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisiin on kutsuttu kaikki toimessa olevat hiippakuntapiispamme: Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia. Lisäksi hautajaisiin osallistuu eläkkeellä oleva metropoliitta Ambrosius. Arkkipiispa Leo on ehtinyt tätä ennen saatella viimeiselle matkalleen jo kaksi valtiomme päämiestä: presidentit Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston.

Presidentti Ahtisaaren hautajaiset järjestetään Helsingissä perjantaina 10. marraskuuta, Martin päivänä. Siunaustilaisuus alkaa klo 13 Helsingin tuomiokirkossa ja päättyy klo 14.30.

Hautaan siunaamisen toimittaa emerituspiispa Eero Huovinen, ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää tilaisuudessa muistopuheen. Jo aiemmin presidentti Niinistö kuvaili edesmennyttä presidentti Ahtisaarta seuraavasti:

– Martti Ahtisaari uskoi ihmiseen, sivistykseen ja hyvyyteen, ja hän eli suuren, merkittävän elämän. Hän oli muutosaikojen presidentti, joka luotsasi Suomea globaaliin EU-aikaan, presidentti Niinistö sanoi.

Yleisölle avoimessa siunaustilaisuudessa kuullaan presidentti Ahtisaaren perheelle merkityksellisiä kappaleita ja esiintyjiä, mutta myös perinteillä on sijansa. Tarkemmat ohjeet yleisölle löytyvät Valtioneuvoston verkkosivuilta.

Arkkipiispa Lep sekä Suomen ortodoksisen kirkon muut toimessa olevat piispat seisovat  kotkamatoillaan Valamon luostarin kirkossa vuonna 2022
Suomen ortodoksisen kirkot toimessa olevat piispat korokkeella vasemmalta oikealle: Haminan piispa Sergei, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni, Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo sekä Oulun metropoliitta Elia. Piispat kuvattiin kirkolliskokouksen yhteydessä Valamon luostarin pääkirkossa vuonna 2022. Äärimmäisenä vasemmalla kuvassa näkyy  Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen. Kuva: Susanna Somppi

Helsingin kirkonkellot soivat surusaaton ajan

Siunaustilaisuuden päätyttyä surusaatto lähtee Helsingin tuomiokirkolta noin klo 14.45, ja se kulkee ratsupoliisien vetämänä autosaattueena tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle. Hautajaisista muodostuu kaikin tavoin vaikuttava surujuhla: Helsingissä soivat kirkonkellot noin 45 minuuttia kestävän surusaaton ajan.

Myös Uspenskin katedraalin, Pyhän Kolminaisuuden kirkon sekä hautausmaan kirkon kellot soivat noin kello 14:30-15:15. Surusaaton saavuttua Hietaniemen kappelin läheisyyteen päättyy muiden kirkkojen kellojen soitto ja Hietaniemen kappelin kellonsoitto alkaa.

Matkalla surusaatto pysähtyy Presidentinlinnan edustalle minuutin ajaksi.

Valtioneuvosto tiedottaa, että kansalaiset ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan surusaattoa, joka kulkee seuraavaa reittiä: Unioninkatu, Aleksanterinkatu (Meritullintorin suuntaan, kiertää päävartioston), Pohjoisesplanadi, Unioninkatu (kiertää Presidentinlinnan), Aleksanterinkatu, Mannerheimintie, Arkadiankatu, Pohjoinen Rautatiekatu, Mechelininkatu ja Hietaniemen hautausmaan poikki vanhan kappelin portilta Hietaniemen uudelle kappelille.

Hietaniemen hautausmaalla yleisöllä ei ole pääsyä presidentti Ahtisaaren haudan välittömään läheisyyteen. Haudan ympäristö on eristetty ja varattu ainoastaan kutsuvieraille, mutta saattoa voi seurata eristetyn alueen ulkopuolelta.

Presidentti Ahtisaari haudataan Hietaniemen hautausmaalle alueelle, jossa sijaitsee myös muiden presidenttien hautoja. Hautaan lasku alkaa Hietaniemessä noin klo 15.45 ja kestää puoli tuntia. Hautaan laskuun osallistuvat lähiomaiset ja ylin valtiojohto. Muistotilaisuus pidetään Valtioneuvoston juhlahuoneistossa noin 300 kutsuvieraalle. Kello 16.30 alkavassa tilaisuudessa kuullaan pääministeri Petteri Orpon muistosanat.

Presidentti Martti Ahtisaari menehtyi 16.10.2023 kello 6:40 Helsingissä. Suomen kymmenes presidentti oli kuollessaan 86-vuotias. Martti Oiva Kalevi Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Ennen presidenttikauttaan hän toimi useissa merkittävissä tehtävissä Suomen ulkoministeriössä ja Yhdistyneissä kansakunnissa.

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin, ja hänen mittava työnsä tuli tunnetuksi erilaisissa kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. Näin ollen presidentti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008 tunnustuksena hänen pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta.

Iankaikkinen muisto!

Lähteet: Valtioneuvosto, Tasavallan presidentin kanslia