Ajassa

Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan jaelluista lehdistä puuttuu kaksi sivua

Muun muassa isä Joel Haahtelan haastattelusta puuttuu sivu. Virhe on tapahtunut lehden painovaiheessa.
02.05.2022 - 12:37 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Kari Pekonen
Punaiseeen huiviin pukeutunut Milja Balcin pitelee kunniakirjaa edessään Uspenskin katedraalissa

Kuopion ja Karjalan hiippakunnan alueelle jaellusta uusimmasta Aamun Koitto -lehdestä (2/2022) puuttuu kaksi sivua: yksi sivu isä Joel Haahtelan haastattelusta ja mirhaa käsittelevä, Tavan takaa -palstan juttu. Sekaannusta on ilmennyt myös sivunumeroissa. Virhe on tapahtunut lehden painovaiheessa. Painotalolta saatujen tietojen mukaan kyseinen virhe koskee koko Kuopio-Karjalan painosta.

Aamun Koitto on ilmoittanut omana näkemyksenään, että painotalo toimittaisi Kuopion ja Karjalan hiippakunnan ortodokseille virheettömän lehden. Asia on kuitenkin yhä kesken näiltä osin.

Kuitenkin lehden digiversiossa sivut näkyvät oikein. Löydät uusimman Aamun Koiton näköislehden verkosta, samoin kuin kaikki tähän mennessä ilmestyneet Aamun Koiton numerot.

Tällä kertaa Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan jaeltu runkolehti oli muutenkin – tosin aivan suunnitellusti – hiukan erilainen kuin Oulun ja Helsingin hiippakuntiin jaeltu runkolehti. Kuopion ja Karjalan versiosta jouduttiin tiputtamaan pois Ukrainan ortodoksisuutta käsittelevä juttu, koska tarvittiin lisää tilaan kyseisen hiippakunnan omalle materiaalille. Toimitus ei voi kasvattaa lehden sivumäärää omalla päätöksellään, sillä tällaiset linjaukset tehdään joko kirkollishallituksessa tai kirkolliskokouksessa. 

Kuvateksteissä paikkakunnat sekaisin

Tarkkasilmäiset lukijamme huomasivat myös, että Kuopion ja Karjalan hiippakunnan liitteen lähtösivulla kastekuvan kuvatekstissä kerrotaan Kuopion keskustalon tilaisuudesta, jonne arkkipiispa Leo oli kutsunut vieraikseen Ukrainan pakolaisia. Tilaisuudessa rukoushetken toimitti isä Pavel Pugovkin. Kuvassa ollaan kuitenkin Mikkelissä, jossa isä Mikko Mentu kastaa yhden pienimmistä ukrainalaispakolaisista. Taustalla näkyy isä Pavel Pugovkin.

Saimaan seurakunnan sivuilla puolestaan on kuva piispallisilla siunauskirjoilla palkituista kuorolaisista. Kuvatekstiin on pujahtanut virhe, sillä kyseessä ovat Savonlinnan kuoron siunauskirjalla palkitut laulajat. Kuvassa olevat Savonlinnan palkitut ovat (vasemmalta) Kari Ahonen, Milja Sairanen, Annukka Mattila ja Kaija Romppanen.

Hiippakuntaliitteiden materiaalit lähetetään toimitukseen seurakunnista. Jotta virheiden mahdollisuus minimoitaisiin, toimitus pyytää kaikkia materiaalien lähettäjiä merkitsemään kuvien yhteyteen paitsi kuvissa olevat henkilöt, paikan ja tilaisuuden, myös kuvan ottajan nimen. 

Aamun Koiton toimitus pahoittelee sekaannuksia kuvateksteissä sekä tietysti myös Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan jaellun lehden rakenteessa havaittuja puutteita – ja kiittää lukijoitaan esimerkillisestä aktiivisuudesta!