Jeesus asettaa ehtoollisen Leonardo Da Vincin maalauksessa
Minisaarna

Suuri torstai: Jeesus asettaa ehtoollisen, rukoilee Getsemanessa ja Hänet vangitaan

Torstai 6.4.2023. Paastopäivä.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Maalaus: Leonardo da Vinci, Kuva: janeb13/Pixabay
Jeesus asettaa ehtoollisen Leonardo Da Vincin maalauksessa

Aamupalveluksessa

Luuk. 22:1‒39

Evankeliumissa oppineet miettivät, miten saisivat Jeesuksen raivatuksi pois tieltä, mutta pelkäävät kansaa. Saatana menee Juudakseen, ja hän tarjoutuu kavaltamaan Jeesuksen. Jeesus lähettää opetuslapsensa etsimään paikkaa, jossa he voisivat valmistaa pääsiäislampaan. Aterialla Jeesus asettaa ehtoollisen. Hän kehottaa opetuslapsiaan muistamaan, että suurin heidän joukossaan on se, joka palvelee, ei se, joka hallitsee. Pietarille hän kertoo tämän pian kieltävän hänet. Opetuslapset haluavat ottaa miekat, mutta Jeesus ei salli sitä. Sitten he lähtevät Öljymäelle.

***

Suurena torstaina Jeesus asettaa salaisen ehtoollisen, joka on todellinen Kristuksen ruumis ja veri, osallisuutta Vapahtajan kärsimykseen ja ylösnousemukseen. Lähestyvä pääsiäinen on ehtoollisen juhla. Ehtoollisen lahja kutsuu palvelemaan toisia, ei hallitsemaan. Kirkko on tarkoitettu nöyryyden, laupeuden ja rauhan yhteisöksi.

Myös Jeesus palveli opetuslapsia ensimmäisellä ehtoollisella. Siksi hän myös suostuu ristiinnaulittavaksi meidän tähtemme.

Liturgiassa

Matt. 26:2‒20 Joh. 13:3‒17, Matt 26:21‒39, Luuk. 22:43‒44, Matt. 26:40‒27:2

Evankeliumeissa Jeesus voidellaan. Vapahtaja kertoo opetuslasten pian hylkäävän hänet ja rukoilee suurta tuskaa tuntien Getsemanessa. Opetuslapset nukkuvat jaksamatta valvoa. Jeesus myös pesee opetuslastensa jalat, koska vain sillä, jonka Vapahtaja pesee, on paikka hänen luonaan.

Pian tämän jälkeen Jeesus vangitaan ja häntä kuulustellaan ja pilkataan. Jeesus tuomitaan kuolemaan jumalanpilkasta syytettynä hänen sanottuaan, että Ihmisen Poika istuu Voiman oikealla puolella ja tulee taivaan pilvien päällä. Pietari kieltää Jeesuksen ja purskahtaa itkuun.

***

Suurena torstaina lähestyvä ristiinnaulitseminen saa Jeesuksen tuskan valtaan. Pietarille se merkitsee katkeraa lankeemusta, Vapahtajan kieltämistä.

Jeesus osoittaa suurta nöyryyttä kärsimyksenä lähestyessä ja huolehtii opetuslapsistaan, vaikka tietää heidän pian pakenevan. Jeesus suostuu kuolemaan ja tarjoaa vastustajilleen tilaisuuden tuomioon paljastamalla alkuperänsä. Hän kulkee kohti kuolemaa meidän tähtemme, vaikka teoillamme olemme hänet monesti kieltäneet. Rakkaus naulitaan pian ristille.

Jalkojenpesupalvelus

Suurena torstaina kirkko toimittaa evankeliumin sanomaa muistaen piispan johdolla jalkojenpesupalveluksen. Tässä yhteydessä luetaan Joh. 13:1‒11, 12‒17, joka on luettu myös liturgiassa.

Palvelus muistuttaa, miten Jeesus pesi suuren torstain koittaessa opetuslastensa jalat ja antoi meille esimerkin toisten palvelemisesta, joka merkitsee todellista, todeksi osoitettua rakkautta ja on syvimmän onnen lähde:

”Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte sen mukaisesti, olette autuaat” eli ikionnelliset. (Joh. 13:16‒17)

 

ONL:n Filantropian ja PSHV:n tuottamassa videossa kerrotaan ehtoollisesta. Video kuuluu Ortodoksisuuden mitä, miksi, miten -videosarjaan.

Leonardo da Vincin maalauksessa Jeesus nauttii ehtoollista opetuslastensa kanssa.