Viisaat ja tyhmät neitsyet maalaus
Minisaarna

Suuri tiistai: Valvokaa viisaan neitsyen tavoin

Tiistai 4.4.2023. Paastopäivä.
04.04.2023 - 01:02 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Friedrich Wilhelm Schadow/Wikimedia Commons
Viisaat ja tyhmät neitsyet maalaus

Aamupalveluksessa

Matt. 22:15‒23:39

Evankeliumissa oppineet kysyvät Jeesukselta vaikeita kysymyksiä saadakseen hänet ansaan. Jeesus kertoo, että Daavidin Poika on myös tämän Herra. Hän varoittaa seuraamasta oppineiden teeskenneltyä hurskautta, jolla he sulkevat taivasten valtakunnan: jo heidän esi-isänsä surmasivat Jumalan profeetat. Jeesus sanoo tahtoneensa koota heidän siipiensä alle kuin kanaemo, mutta he eivät ole halunneet. He eivät näkisi Häntä ennen kuin sanovat: ”Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä!”

***

Suuren tiistain evankeliumissa Jeesus varoittaa tekopyhyydestä. Sanat eivät viittaa ainoastaan joihinkin Jeesuksen aikalaisiin, vaan ne ovat muistutus myös meille.

Vapahtaja ei ole unohtanut ketään. Hän haluaa koota jokaisen yhteyteensä. Sitä varten hän kärsii ristillä. Meitä kutsutaan pelkäämättä kääntymään Vapahtajan puoleen. Tämä on ikuisen pääsiäisen alku.

Liturgiassa

Matt. 24:36‒26:2

Evankeliumissa Jeesus kertoo, että aikojen loppu tulee yllättäen. Siksi on valvottava viisaan palvelijan tavoin ja kuin viisaat neitsyet, joilla oli lampussaan öljyä. Palavan lampun avulla he löysivät perille sulhasen hääjuhlaan yön pimeydessä.

Samalla tavoin palvelija, joka hoitaa hyvin isäntänsä palvelusväen, korotetaan ja isäntänsä omaisuutta hoitanut vähäinen palvelija saa kutsun ilojuhlaan. Taivasten valtakunnan perivät ne, jotka ovat ihmisiä ruokkiessaan, vaatettaessaan ja heistä huolehtien palvelleet Kristusta. Jeesus kertoo, että hänet luovutetaan ristiinnaulittavaksi kolmen päivän päästä.

***

Jeesus muistuttaa tulevasta tuomiosta. Hän kehottaa kaunistamaan elämän hyvillä teoilla ja oikealla uskolla. Ne ovat lamppu, joka valaisee tien.

Jokaiselle on annettu omat lahjat palvella. Tärkeintä ei ole lahjojen suuruus, vaan Jumalan palvelemisen asenne, joka näkyy suhteessa toisiin ihmisiin.

Kutsu palvella ei ole vain kehotus, vaan myös lupaus Jumalan valtakunnan löytämisestä. Neuvoillaan Vapahtaja kutsuu meitä valtakuntansa pitoihin. Ikuisen juhlan valmistaakseen hän suostuu kärsimään tähtemme.

 

Maalaus: Friedrich Wilhelm Schadow. Städel Museum 

Juttua muokattu 4.4. klo 06:36 vaihtamalla pääkuva ja vaihtamalla otsikosta sana "palvelija" sanaan "neitsyt".