Kristus kiroaa viikunapuun -maalaus
Minisaarna

Suuri maanantai: Hedelmätön viikunapuu ja aika ennen Kristuksen toista tulemista

Maanantai 3.4.2023. Paastopäivä.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: James Tissot/Wikimedia Commons 
Kristus kiroaa viikunapuun -maalaus

Aamupalveluksessa

Matt. 21:18‒43

Evankeliumissa Jeesus saa hedelmättömän viikunapuun kuivumaan. Hän kertoo vertauksen miehestä, joka lähettää poikansa viinitarhaan työhön. Toinen ei halua mennä, mutta muuttaa mielensä ja menee, toinen taas lupaa mennä, mutta ei mene. Toisessa vertauksessaan Jeesus kertoo viinitarhan vuokraviljelijöistä, jotka tappavat isännän pojan, joka tulee perimään tilan vuokraa. Näin toteutuu profeetta Jesajan sana: rakentajat hylkäävät kulmakiven, joka on Herralta tullut ja on ihmeellinen meidän silmissämme. Jumalan valtakuntaa eivät peri oppineet, vaan tavalliset ihmiset, jotka kantavat hyvää hedelmää.

***

Suuren maanantain evankeliumi, joka kertoo viikunapuun kuivettumisesta, muistuttaa ajattelemaan ajallista hetkeä pidemmälle.

Kertomus kahdesta pojasta, jotka muuttavat mieltään, painottaa oikeanlaisen katumuksen tärkeyttä. Vertaus kelvottomista vuokraviljelijöistä varoittaa vaipumasta hengellisen unen valtaan, ettemme joutuisi suljetuksi Jumalan valtakunnan ulkopuolelle.

Varoitukset pitävät sisällään lupauksen: Jeesus kutsuu yhteyteensä tavallisia ihmisiä, jotka kuuntelevat häntä. Ilo saa pian täyttymyksensä. Taivaallinen häähuone on valmistettu, ja ihmisyytemme ylösnousemus on jo lähellä.

Liturgiassa

Matt. 24:3‒35

Evankeliumissa Jeesus kertoo Öljymäellä opetuslapsilleen toisesta tulemisestaan ja maailman lopusta. Sitä ennen tulee monia vääriä messiaita, sotia, nälänhätää ja maanjäristyksiä. Nämä ovat synnytystuskien alkua.

Opetuslapset joutuvat ahtaalle Jeesuksen nimen tähden, ja jotkut luopuvat uskosta. Ihmiset kavaltavat ja vihaavat toisiaan ja seuraavat vääriä profeettoja. Monien rakkaus kylmenee, mutta se, joka pysyy vahvana loppuun asti, pelastuu. Evankeliumi julistetaan kaikille kansoille, sitten tulee loppu: Ihmisen Poika tulee kunniassaan. Kun viikunapuu puhkeaa lehteen, kesä on lähellä.

***

Suuren maanantain toinen evankeliumi kuvaa viikunapuun kukkaan puhkeamista.

Tie täyttymykseen kulkee ahdistuksien kautta. Jeesus kehottaa kestävyyteen ja kärsivällisyyteen vaikeuksissa ja murheissa: suurtenkin koetusten jälkeen seuraa vielä suuren ilon aika.

Jumalan rakkaus karkottaa pelon, väsymyksen ja välinpitämättömyyden. Lopulta kaikki muuttuu hyväksi, ja Jumalan valtakunnan viikunapuu on täynnä hedelmiä.

 

Pääkuva ylhäällä: Kristus ja kirottu viikunapuu. Brooklyn Museum. Kuva: James Tissot/Wikimedia Commons