Palavia tuohuksia hämärässä kirkossa
Minisaarna

Suuri lauantai: Hiljainen odotus vaihtuu pian ylösnousemuksen riemuksi

Lauantai 8.4.2023. Paastopäivä.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Taken/Pixabay
Palavia tuohuksia hämärässä kirkossa

Liturgiassa

Matt. 28:1‒20

Evankeliumissa Magdalan Maria ja toinen Maria menevät Jeesuksen haudalle. Enkeli kertoo heille ylösnousemuksesta. Haudalle asetetut vartijat pakenevat pelästyneinä. Matkalla opetuslasten luokse naiset kohtaavat ylösnousseen ja kumartavat häntä. Kaupunkiin saapuneet vartijat sen sijaan saavat tehtäväksi levittää valheita, joiden mukaan opetuslapset ovat ryöstäneet Jeesuksen ruumiin. Opetuslapset kohtaavat Jeesuksen Galileassa ja kumartavat häntä muutamien yhä epäillessä. Jeesus, jolle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä, lähettää heidät kaikkeen maailmaan kastamaan ja opettamaan. Hän lupaa olla omiensa kanssa maailman loppuun saakka.

***

Suuren lauantain evankeliumi julistaa Jeesuksen ylösnousemusta jo ennen pääsiäisyön juhlaa. Tuonelan portit jo vapisivat, mutta opetuslapset olivat vielä peloissaan piilossa, ja mirhantuojanaiset vasta suunnittelivat haudalle menemistä. Kirkko ei silti malta enää vaieta, vaan julistaa jo suuren lauantain koittaessa ylösnousemuksen viestiä.

Pian koittaa hetki, jolloin toiset kumartavat Ylösnoussutta, ja toiset turvaavat valheisiin yrittäen vääristellä evankeliumin sanomaa. Aivan kohta Jeesus lähettää omansa kertomaan ilosanomaa kaikkeen maailmaan.

Jumalan suuri lahja ei voi pysyä kätkettynä: Jumalan rakkaus on ilmoitettu kaikkia ihmisiä varten. Kirkko, ylösnousemusriemun täyttämä ja Jumalaa rakastavien ihmisten yhteisö, on muotoutumassa, sillä pääsiäisyö ja varhainen aamu koittavat pian. Haavoitettu, kuoleman kukistanut Rakkaus nousee ylös.