Juudas Iskariotin 30 hopearahaa
Minisaarna

Suuri keskiviikko: Juudas päättää kavaltaa Jeesuksen 30 hopearahasta, mutta päivään liittyy myös rakkauden teko

Keskiviikko 5.4.2023. Paastopäivä.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: iStock, Berrucomons/Wikimedia Commons
Juudas Iskariotin 30 hopearahaa

Aamupalveluksessa

Matt. 12:17‒50

Evankeliumissa ihmiset hakeutuvat Jeesuksen luo nähdessään hänen tunnustekonsa. Oppineet huolestuvat tästä. Jeesus kertoo kirkastumisestaan ja kuvaa, miten vehnänjyvä putoaa ensin maahan ja kuolee, mutta tuottaa suuren sadon. Samoin se, joka kadottaa elämänsä, löytää sen. Isän ääni taivaasta kertoo Jumalan kirkastavan Poikansa nimen. Jeesuksen korottaminen merkitsee sielunvihollisen kukistamista. Se, joka uskoo Jeesukseen, näkee Isän. Siten yksikään Jeesuksen uskova ei jää pimeyteen. Jeesus on tullut maailmaan pelastamaan sen, ei tuomitsemaan sitä.

***

Suurena keskiviikkona meille julistetaan, että Jeesuksen on määrä kuolla ja tuottaa paljon satoa. Usko Jeesukseen johtaa pimeydestä valoon.

Jeesuksen lähestyvä kärsimys on vapaaehtoista. Hän kärsii koko maailman puolesta pelastaakseen eksyneet. Vehnänjyvän on vain ensin kuoltava, jotta se tuottaisi elämää.

Jeesuksen kärsimystie kutsuu meitä seuraamaan Herraa, joka antoi itsensä alttiiksi kuolemalle. Näin voimme löytää ikuisen elämän ja kasvaa aidommiksi ihmisiksi. Uusi elämä löytyy, kun suostumme Herraan uskoen ja heikkouksiemme keskellä kilvoitellen kadottamaan entisen.

Liturgiassa

Matt. 26:6‒16

Evankeliumissa nainen voitelee Jeesuksen kalliilla öljyllä. Opetuslapset paheksuvat öljyn haaskausta, koska sen olisi voinut myydä ja antaa siitä saadut rahat köyhille. Jeesus nuhtelee heitä, koska he pahoittivat naisen mielen hyvän teon vuoksi: köyhät heillä olisi aina luonaan, mutta Jeesusta ei. Jeesus ilmoittaa, että kaikkialla maailmassa, missä evankeliumia julistetaan, tullaan muistamaan naisen tekemä hyvä työ. Juudas Iskariot sen sijaan menee oppineiden luo ja saa kolmekymmentä hopearahaa Jeesuksen kavaltamisesta.

***

Suurena keskiviikkona Jeesuksen tie kuolemaan alkaa tulla todeksi. Naisen palvellessa Jeesusta Juudas etsii rahanhimoisena mahdollisuutta kavaltaa hänet.

Myös opetuslapset ovat ymmärtämättömiä. Vapahtaja sen sijaan puolustaa sitä, jonka sydän on paikallaan. Naisen teon muisto, sen kauneus, jää pysyväksi – vastakohtana Juudaksen petokselle.

Meitä kutsutaan evankeliumin naisen tavoin vuodattamaan katumustamme ja rakkauttamme kuin öljyä ja kulkemaan Herran kanssa kohti kärsimystä ja hautaa. Niin voimme löytää paratiisiin johtavan tien.

Pääkuva ylhäällä: 30 hopearahaa. Kuva: iStock

Juttua muokattu 5.4.2023 klo 19:56 poistamalla 500-luvun freskon kuva jutun lopusta, koska siinä ollut hahmo olisi voitu tulkita kielteisellä tavalla.