Minisaarna

Minisaarna: Vapahtaja saapuu aasilla ratsastaen

Maanantai 29.1.2024. Lihapyhälaskuviikko.
29.01.2024 - 09:44 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Evakko Kristus ikoni

(Mark. 11:1‒11)

Evankeliumissa Jeesus saapuu Betaniaan Öljymäen rinteelle ja lähettää opetuslapsensa läheiseen kylään kehottaen heitä ottamaan kylään tultuaan aasinvarsan, jonka selässä kukaan ei ole vielä ratsastanut ja tuomaan sen hänelle. Jos joku kysyy, mitä he tekevät, heidän pitää vastata, että Herra tarvitsee sitä, mutta lähettää sen pian takaisin.

Opetuslapset löytävät varsan Jeesuksen sanan mukaisesti ja vastaavat kyselijöille kuten Jeesus kehotti. He asettavat aasinvarsan selkään vaatteita, ja Jeesus nousee ratsaille. Ihmiset levittävät tielle vaatteita ja lehviä. Hänen edellään ja perässä kulkevat huutavat: ”Hoosianna! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Siunattu isämme Daavidin valtakunta, joka nyt tulee! Hoosianna korkeuksissa!”

Niin Jeesus saapuu Jerusalemiin, menee temppeliin ja katselee kaikkea, mutta lähtee pian opetuslastensa kanssa Betaniaan, koska on myöhä.

***

Jumalan Poikana Jeesus paljastaa omilleen ennalta tietämisensä lahjan. Vapahtaja oli tulossa, mutta ei ihmisten toiveiden mukaan Kuninkaana, vaan kärsivänä Messiaana.

Aasinvarsalla ratsastaminen täyttää profeetta Sakarjan ennustuksen (Sak. 9:9). Messiaaninen Hoosianna (Pelasta!) -huuto mainitaan jo psalmien kirjassa (Ps. 118:25).

Pyhäkön Herra katselee Jerusalemin temppeliä. Hän tulee nöyränä, ja nöyryydessään pelastaa eksyneet ihmiset. Nöyrtyessämme hänen kutsuunsa löydämme pelastuksen tien.