Minisaarna

Minisaarna: Todellinen hurskaus on salassa tapahtuvaa auttamista ja rukoilemista

Lauantai 10.2.2024. Maitopyhälaskuviikon lauantai.
10.02.2024 - 01:02 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Evakko Kristus ikoni

(Matt. 6:1–13)

Evankeliumissa Herra varoittaa tuomasta hurskaita tekoja ihmisten katseltavaksi, koska muuten he eivät saisi palkkaa taivaalliselta Isältä. Köyhiä auttaessa ei tule pitää siitä meteliä ihmisten edessä, jotta he kiitäisivät siitä. Isä palkitsee salassa hyvää tekevät.

Myöskään rukoillessa ei tule toimia tekopyhien tavoin ja asettua toisten nähtäväksi. Sen sijaan on mentävä omaan huoneeseen, suljettava ovi ja rukoiltava sitten Isää, joka on salassa. Hän näkee sen, mikä on salassa ja palkitsee näin rukoilevat.

Rukoillessa ei tule hokea tyhjää. Isä tietää tarpeet jo edeltä. Esimerkiksi rukouksesta antaa opetuslapsilleen Isä meidän -rukouksen.

***

Todellinen hurskaus ei ole sen esille laittamista, vaan salassa tapahtuvaa auttamista ja rukoilemista.

Tästä periaatteesta opettaa kirkon perinteessä myös salaisen, sydämen rukouksen perinne. Tätä tietä kulkien monet pyhät kilvoittelijat ovat saaneet suuren kunnian Jumalan edessä.

Jeesus antaa rukouselämän malliksi myös valmiin rukouksen. Valmiita rukouksia löydämme myös rukouskirjasta. Ne opettavat meitä keskittymään rukouksessa oleelliseen.

(Maitopyhälaskuviikon lauantaina muistellaan kaikkien askeesissa kirkastuneiden pyhittäjien ja jumalankantajaisien muistoa. Siihen liittyen luetaan myös Matt. 11:27–30.)