Avanto ja jääristi Valamon luostarin rannassa teofania-juhla aikaan tammikuussa 2021
Minisaarna

Minisaarna: Teofanian jälkijuhla

Isä Marko Mäkisen laatimissa minisaarnoissa on ensin kunkin sunnuntain tai juhlan evankeliumitekstin tiivistelmä. Sunnuntaina 8. tammikuuta 2023.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Kaj Appelberg

Matt. 4:12–17

Evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen siirtymisestä Nasaretista Kapernaumiin Johannes Kastajan vangitsemisen jälkeen. Tässä toteutuu profeetan sana, jonka mukaan Sebulonin ja Naftalin maa, Jordanin takainen muukalaisten Galilea ja kansa, joka asuu pimeydessä, näkee suuren valon. Kuoleman varjon maassa loistaa kirkkaus: Jeesus alkaa julistamaan kääntymystä ja ilmoittaa taivasten valtakunnan tulleen lähelle.

***

Jumalan ihmisrakkauden julistus alkaa kaukana suurista keskuksista, pimeydessä elävien ihmisten keskellä. Jeesuksessa, Jumalan Pojassa, toteutuu lupaus valosta ja kirkkaudesta, joka saa pimeyden ja kuoleman varjot väistymään.

Ilosanoma kutsuu kääntymään, vaihtamaan elämän suuntaa. Tämä on mahdollista, koska taivasten valtakunta on tullut lähelle. Jumala kutsuu ihmisrakkaudessaan jokaista ihmistä yhteyteensä.

Kirkon suurin aarre on evankeliumi, ei valta, suuruus tai kunnia. Jumalan valtakunta kätkeytyy sydämiin, joihin Jeesus Kristus asettuu asumaan. Silloin kuoleman varjot väistyvät.