Teofania ikoni Kristuksen kaste
Minisaarna

Minisaarna: Teofania, Herran kaste

Isä Marko Mäkisen laatimissa minisaarnoissa on ensin kunkin sunnuntain tai juhlan evankeliumitekstin tiivistelmä. Perjantaina 6. tammikuuta 2023.
| Teksti: Marko Mäkinen

Matt. 3:13–17

Evankeliumissa Jeesus lähtee Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes estelee, koska hänen pitäisi pikemminkin saada Jeesukselta kaste. Jeesus pyytää Johannesta olemaan kuitenkin vastustelematta, koska näin täyttyisi Jumalan vanhurskas tahto. Kun Jeesus nousee vedestä, taivaat aukenevat, Jumalan Henki laskeutuu alas kyyhkysen tavoin ja asettuu hänen päällensä. Ääni taivasta sanoo Jeesuksen olevan Isän Jumalan rakas Poika, johon hän on mieltynyt.

***

Teofania-ikoni Kristuksen kaste

Jeesus ei tarvinnut kastetta, mutta alentuessa ihmiseksi hän tuli täyttämään kaiken Jumalan tahdon. Näin hän teoillaan uudistaa ihmisyytemme.

Jeesuksen kasteessa paljastetaan pyhän Kolminaisuuden mysteeri. Jumalan ainoa Poika on tullut maailmaan pelastuksemme tähden. Kasteessa Jeesus pyhittää veden, ihmisyytemme ja koko luomakunnan. Teofania on siksi ilmoitusta myös tulevasta luomakunnan uudistamisesta.

Kirkko toimittaa tänään ja monina muina kirkkovuoden päivinä vedenpyhityksiä. Siunaamme pyhitetyllä vedellä pyhäköt, kodit, ikonit, läheisemme, itsemme ja kaikki hyvät asiat. Näin luomakunnan elämää antava vesi tulee Jumalan toiminnan välineeksi ja hänen ihmisrakkautensa lähteeksi.