Minisaarna

Minisaarna: Suurin on se, joka palvelee toisia

Maanantai 5.2.2024. Herran temppeliintuomisen jälkijuhla. Maitopyhälaskuviikon maanantai. Laskiaisviikko.
05.02.2024 - 09:33 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Evakko-Kristus -ikoni

(Luuk. 19:29–40, 22:7–39)

Evankeliumissa Jeesus ratsastaa aasinvarsalla Jerusalemiin opetuslasten riemuitessa ja levittäessä vaatteitaan maahan. Muutamat oppineet pyytävät Jeesusta kieltämään opetuslapsiaan, mutta Jeesus sanoo, että kivet huutaisivat, jos he olisivat vaiti.

Jeesus lähettää Pietarin ja Johanneksen valmistamaan pääsiäisateriaa. Jeesus asettaa ehtoollisen leivän ja viinin, ruumiinsa ja verensä aterian.

Opetuslapset kiistelevät siitä, kuka heistä on suurin, mutta Jeesus kertoo suurimman olevan sen, joka palvelee toisia. Jeesus kertoo Pietarin kieltävän hänet kolmesti. Jeesus kertoo myös, miten hänet tuomitaan rikollisten joukkoon ja miten kaikki saa pian täyttymyksensä.

***

Kunnian Kuningas ratsastaa ihmisten vielä riemuitessa kohti tuomiota ja kuolemaa.

Jeesus antaa omilleen iankaikkisen elämän aterian, ehtoollisen, ja opettaa heitä palvelemaan toisia etsimättä omaa asemaansa. Hetki oli koittamassa, jolloin lähimmätkin kieltäisivät Herran.

Evankeliumi on kuva myös kirkosta, Jumalaa ylistävien yhteisöstä, joka on osallinen Kristuksen ruumiista ja verestä, ja joka ottaa langenneetkin vastaan. Kirkko ja sen jäsenet ovat toisten palvelijoita, Kristuksen seuraajia.