Kristus ristillä Brysselin Zaventem -lentokentän kappelissa
Minisaarna

Minisaarna: Suuri perjantai – Kristus kuolee ristillä, mutta pian sarastaa illaton päivä

Perjantai 29.3.2024. Suuren viikon perjantai. Paastopäivä.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Adam Ján Figell/Alamy
Kristus ristillä Brysselin Zaventem -lentokentän kappelissa

Suurena perjantaina ei toimiteta liturgiaa, ehtoollisjumalanpalvelusta, koska tänään huomio on Kristuksen kärsimyksessä. Suuri perjantai on siksi myös erityisen vahva paastopäivä.

Aamupalvelus: kaksitoista kärsimysevankeliumia

(I) Joh. 13:31‒18:1, (II) Joh. 18:1‒28, (III) Matt. 26:57‒75, (IV) Joh. 18:28‒19:16, (V) Matt. 27:3‒32, (VI) Mark. 15:16‒32, (VII) Matt. 27:33‒54, (VIII) Luuk. 23:32‒49, (IX) Joh. 19:25‒37, (X) Mark. 15:43‒47, (XI) Joh. 19:38‒42, (XI) Matt. 27:62‒66

Näissä evankeliumijaksoissa Jeesus rohkaisee opetuslapsiaan kärsimyksensä edellä: hän menee valmistamaan heille sijaa Isänsä luokse ja lähettää Puolustajan, Pyhän Hengen. Tekstit kertovat myös Jeesuksen kavaltamisesta ja vangitsemista, kuulustelusta, siitä, miten Pietari kieltää Herran, "Ristiinnaulitse!"-huudoista, pilkasta, ristin kantamisesta, purppuraviitasta ja orjatappurakruunusta, vaatteiden jakamisesta, ristinaulitsemisesta sekä ristin päällekirjoituksesta, Jeesuksen kuoleman hetkestä ja temppelin esiripun repeämisestä, Vapahtajan hautaamisesta rikkaan miehen hautaan ja haudalle asetetuista vartijoista.

***

Suurena perjantaina ikuinen, ihmiseksi syntynyt Jumalan Poika ottaa kannettavakseen koko maailman lankeemuksen ja synnit ja kukistaa kuolemallaan kuoleman.

Ihminen on langenneenakin Jumalalle arvokas ja rakas. Ikuinen suostuu surmattavaksi paljon rikkoneiden ja kuolevaisten ihmisten edestä antaakseen jokaiselle hänen luokseen tulevalle lahjaksi ikuisen elämän.

Koko luomakunta järisee Jumalan Pojan kuollessa. Haudan suulle asetetaan vartijat. Luomakunta hiljenee odottaen. Pimeys luulee voittaneensa. Odotuksen toivo täyttää mielet: pääsiäisemme on lähellä. 

Kuninkaalliset hetket

Ensimmäinen hetki: Matt 27:1‒56

Kolmas hetki: Mark. 15:16‒41

Kuudes hetki: Luuk. 23:32‒49

Yhdeksäs hetki: Joh. 18:28‒19:37

Suuren perjantain Kuninkaallisissa hetkissä kirkossa luetaan osin samoja evankeliumitekstejä kuin aamupalveluksessa. Niissä seurataan kuningasten Kuninkaan pelastavien kärsimysten tietä, jotta meissä syntyisi ja vahvistuisi pelastukseen johtava usko:

”Se, joka tämän näki, on todistanut siitä, jotta tekin uskoisitte. ‒ ‒ kirjoituksessa taas sanotaan: ’ He katsovat häneen, jonka ovat lävistäneet.’” (Joh. 19:35, 37).

Ehtoopalvelus: Jeesuksen ristiltä ottaminen

(Matt. 27:1‒38, Luuk. 23:39‒43, Matt. 27:39‒54, Joh. 19:31‒37, Matt. 27:55‒61)

Myös suuren perjantain ehtoopalveluksessa luetaan osin samoja kärsimysevankeliumeja kuin aamupalveluksessa.

Tässä palveluksessa Kristuksen hautakuva kannetaan esiin ja sitä kunnioitetaan hartaasti.

Näin osallistumme Herramme kärsimykseen ja ristiltä ottamiseen ja hautaamiseen yhdessä Joosef Arimatialaisen, Magdalan Marian ja ”toisen Marian” kanssa (Matt. 27:57‒61).

Suuren lauantain aamupalvelus: Kristuksen hautauspalvelus

Suuren lauantain aamupalvelus toimitetaan kirkossa usein jo perjantai-iltana kirkollisen vuorokauden vaihtuessa, joissakin vasta lauantaiaamuna. Teksti on sen vuoksi sijoitettu tässä jo perjantaille. Palveluksessa muistellaan Kristuksen hautaamista, kuten jo aiemmin suurena perjantaina.

Tähän palvelukseen liittyy Kristuksen hautakuvan kantaminen saatossa kirkon ympäri. Tällöin lauletaan hautajaisistakin tuttua veisua ”Pyhä Jumala, pyhä Väkevä, pyhä Kuolematon, armahda meitä”.

(Matt. 27:62‒66)

Evankeliumissa oppineet lähtevät Pilatuksen luo ja pyytävät asettamaan Jeesuksen haudalle vartijat, etteivät opetuslapset varastaisi ruumista ja ettei viimeinen villitys olisi ensimmäistä pahempi. Haudalle asetetaan vartijat ja kivi sinetöidään.

***

Jeesukselle läheiset ihmiset hautaavat hänet rakkaudella. Vastustajat sen sijaan epäilevät ja vaativat yhä toimia estääkseen tyhjän haudan ihmeen.

Kun osallistumme paikan päällä tai sydämissämme Kristuksen hautauspalvelukseen, osallistumme pyhien joukon kanssa rakkaan Herramme hautaamiseen.

Tänään kunnioitamme Kristuksen meidän tähtemme tapahtunutta kuolemaa. Näin tulemme uskoen osallisiksi myös ylösnousemuksen ilosta, pelastuksemme lahjasta, sillä ylösnousemuksemme alkaa Kristuksen kuolemasta, Jumalan ihmisrakkauden suurimmasta teosta.

 

Pääkuva ylhäällä: Golgatan risti Brysselin Zaventem -lentokentän kappelissa.