Minisaarna

Minisaarna: Pyhittäjä Johannes Siinailaisen sunnuntai

Sunnuntaina 19. maaliskuuta 2023. Suuri paasto.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Kyproksen kirkko
Pyhittäjä Johannes Siinailaisen sunnuntain ikoni

Mark. 9:17–31

Evankeliumissa Jeesus kohtaa pojan, jota vaivaa mykkä henki. Apua etsivälle isälle Jeesus sanoo, että kaikki on mahdollista sille, joka uskoo. Mies huudahtaa: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!” Jeesus parantaa pojan.

Sitten hän kertoo opetuslapsilleen, etteivät he voineet parantaa lasta, koska se olisi edellyttänyt rukousta ja paastoa. Pian tämän jälkeen Jeesus kertoo, miten Ihmisen Poika annetaan ihmisten käsiin ja tapetaan, mutta hän nousee kuolleista kolmen päivän päästä.

Pyhittäjä Johannes Siinailaisen sunnuntain ikoni

***

Tänä suuren paaston sunnuntaina muistellaan pyhää Johannes Siinailaista, joka kirjoitti maineikkaan teoksensa Portaat. Teos kuvaa ihmisen kilvoituksen vaiheita ja siihen liittyvää hengellistä taistelua.

Myös evankeliumi kertoo hengellisestä taistelusta, johon sairastavan pojan isä joutui. Uskossaan haparoivana ja epätoivoisena hän vastaa Jeesuksen kehotukseen uskon ja epäuskon huudahduksella: "Minä uskon! Auta minua epäuskossani!"

Tämä sunnuntai on uskossaan horjuvien, mutta silti Herraan turvaavien päivä. Pelastavan uskon ja kuoleman vallan kukistamisen lähtökohta on Kristuksen kuolema ja ylösnousemus.

Uskon ja elämän voittavat omakseen ne, jotka epäuskossaan, heikkoudessaan ja rukouskilvoituksin kääntyvät Vapahtajan puoleen.

(Johannes Siinailaisen sunnuntaina luetaan myös Matt. 4:25–5:12)