Minisaarna

Minisaarna: Pietari vastaa Jeesuksen olevan odotettu Messias

Lauantai 16.3.2024. Akatistoksen lauantai. Suuren paaston viidennen viikon lauantai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Sergei Dolgov/iStock
Jumalanäiti ikoni tuohus palaa

(Mark. 8:27‒31)

Evankeliumissa Jeesus lähtee opetuslastensa kanssa Filippoksen Kesarean kyliin. Jeesus kysyy matkalla opetuslapsiltaan, kuka hän ihmisten mielestä on. He kertovat, että toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä profeetta Elia, toisten mielestä joku profeetoista. Sitten Jeesus kysyy, kuka hän heidän mielestään on. Pietari vastaa Jeesuksen olevan Messias. Jeesus varoittaa ankarasti kertomasta tästä kenellekään.

Sitten hän selittää, miten Ihmisen Pojan täytyy kärsiä paljon: kansan vanhimmat ja oppineet hylkäävät hänet ja hänet surmataan, mutta hän nousee kolmen päivän kuluttua kuolleista.

***

Ihmiset eivät ymmärtäneet kuka Jeesus oli ja sekoittivat hänet tunnettuihin Jumalan profeettoihin. Pietari kuitenkin lausui julki opetuslasten uskon siihen, että Jeesus on luvattu Messias.

He eivät saaneet vielä kertoa avoimesti tästä kenellekään, sillä ristiinnaulitsemisen aika ei ollut vielä tullut. Jeesus kuitenkin kertoo heille, mitä Ihmisen Pojalle eli ihmiseksi tulleelle Jumalan Pojalle tulisi tapahtumaan.

Se, kuka Jeesus on, avautuu ristin ja ylösnousemuksen kautta. Uskosta tähän totuuteen tulemme osallisiksi pelastuksesta ja Jumalan valtakunnasta.

(Samana päivänä toimitettavassa akastistospalveluksessa Jumalansynnyttäjälle luetaan Luuk. 10:38–42; 11:27–28, joka luetaan myös Jumalansynnyttäjän syntymän ja temppelintuomisen liturgioissa.)