Palmusunnuntain ikoni
Minisaarna

Minisaarna: Palmusunnuntai – Herra ratsastaa Jerusalemiin

Sunnuntai 24.3.2024. Herran ratsastus Jerusalemiin. Palmusunnuntai. Suuri viikko alkaa.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Palmusunnuntain ikoni

Aamupalveluksessa

(Matt. 21:1–11, 15–17)

Evankeliumissa Jeesus saapuu lähelle Öljymäen Betfagea ja lähettää opetuslapsensa edeltä hakemaan aasinvarsaa, jonka hän kertoo löytyvän lähikylästä, jotta toteutuisi profeetan sana tytär Siionille: sen kuningas tulee lempeänä, ratsastaen aasilla, työjuhdan varsalla (Jes. 62:11, Sak. 9:9).

Opetuslapset tuovat aasinvarsan ja asettavat sen selkään vaatteita. Ihmiset levittävät vaatteita ja oksia Herran eteen. He huutavat: ”Hoosianna, Daavidin Poika! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!” (Ps 118:25,26)

Kun Jeesus saapuu perille, koko Jerusalem alkaa kuohua ja ihmiset kyselevät, kuka Jeesus on. Toiset kertovat heille, että Jeesus on profeetta, Galilean Nasaretista.

Temppelissä oppineet kysyvät Jeesukselta, kuuliko tämä, mitä ihmiset huusivat. Jeesus vastaa heille kysyen, olivatko he koskaan lukeneet sanaa, jonka mukaan lasten ja imeväisten suusta Jumala on hankkinut kiitoksen (Ps. 8:3). Tämän sanottuaan Jeesus lähtee yöksi Betaniaan.

***

Ihmiset uskoivat luvatun Messiaan saapuvan profeettojen lupausten mukaan, mutta odottivat maallista valtakuntaa.

Kunnian Kuninkaan matka kohti kärsimystä alkaa ilotervehdyksillä. Vain pieni hetki, ja ihmiset alkaisivat huutaa ristiinnaulitsemista.

Jeesus suostuu vapaaehtoisesti kaikkeen tähän ihmisten ja koko maailman pelastuksen tähden. Jumalan rakkaus murtautuu maailmaan matkalla kohti kärsimystä ja kuolemaa, kukistaakseen lopulta kaikki kuoleman vallat.

Liturgiassa

(Joh. 12:1–18)

Evankeliumissa Martan sisko Maria voitelee Jeesuksen jalat kalliilla öljyllä. Juudas Iskariot moittii voiteen tuhlausta, mutta Jeesus toteaa Marian tehneen tämän hänen hautaamistaan varten.

Oppineet tahtovat tappaa myös Lasaruksen, jonka Jeesus herätti kuolleista, koska monet uskoivat sen takia Herraan. Pian tämän jälkeen Vapahtaja ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Kansanjoukko heittää tielle vaatteita ja palmunoksia huutaen Hoosianna-tervehdystä (”Pelasta, Herra!”) Kuninkaalle, joka tulee Herran nimeen, profeettojen ennustuksen mukaan.

Jeesuksen matka kohti ristiä ja kuolemaa alkaa. Kansa tervehtii Kunnian Kuningasta iloiten esimakuna tulevasta pääsiäisen riemusta.

Sitä ennen Juudas kuitenkin pettää kaikkeuden Kuninkaan, ja Herran saapumisesta iloitseva joukko kääntyy häntä vastaan vaatien ristiinnaulitsemista.

Langenneen ihmisyytemme korjaamisen ja kuoleman kukistamisen hetki on lähellä. Jeesuksen risti ja ylösnousemus tekevät paluun rakastavan Jumalan luo jälleen mahdolliseksi. Siitä alkaa kasvumme todellisiksi ja aidoiksi ihmisiksi ja Jumalaa ylistäväksi kirkoksi.