Minisaarna

Minisaarna: Oikea hurskas palvelee nöyryydessä

Lauantai 27.1.2024.
27.01.2024 - 01:02 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Evakko Kristus ikoni

(Luuk. 20:46‒21:4)

Evankeliumissa Herra varoittaa oppilaitaan niistä opettajista, jotka kulkevat hurskaassa asussa ja nauttivat, kun heitä tervehditään. He myös istuvat mielellään etummaisilla sijoilla, vaikka vievät leskiltä talot ja latelevat pitkiä rukouksia näön vuoksi.

Jeesus näkee, miten köyhä leskivaimo laittaa uhriarkkuun muutaman lantin, kun taas rikkaat laittavat siihen suuria summia. Hän sanoo köyhän lesken antaneen enemmän kuin kukaan muu, sillä häntä antoi vähästään, koko elämisensä. Jeesus kehottaa niitä, joilla on korvat, kuulemaan.

***

Jeesus varoitti aikansa oppineita, jotka tekohurskaudellaan pettivät toisia, ja kehottaa heitä kuulemaan, mitä hän sanoo. Köyhän lesken asenne oli oikeaa hurskautta, sillä hän palveli salaa.

Jeesuksen sanat ovat varoitus myös kirkolle ja sen palvelijoille, ettemme hurskauden tunnossamme muuttuisi teeskentelijöiksi ja pettäisi toisia.

Meidän on opittava enemmän nöyrää ja salaista toisten palvelemista. Niistä, jotka eivät teeskentele, vaan rakastavat Jumalaa ja lähimmäisiä ja palvelevat heitä omallaan, tulee suurimpia Jumalan edessä.