Mirhantuojat ikoni
Minisaarna

Minisaarna: Mirhantuojien sunnuntai

Sunnuntai 14.4.2024. Mirhantuojien sunnuntai. Pääsiäisajan kolmas sunnuntai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Tuntematon/Wikimedia Commons
Mirhantuojat ikoni

Mirhantuojien sunnuntain aamupalveluksessa

Ylösnousemusevankeliumi IV (Luuk. 24:1–12)

Evankeliumissa mirhantuojanaiset menevät Jeesuksen haudalle mukanaan tuoksuöljyä. He havaitsevat, että haudan kivi on vieritetty pois ja Jeesuksen ruumis on poissa. Silloin heille ilmestyy kaksi enkeliä, jotka kertovat, ettei heidän tule etsiä elävää kuolleiden joukosta: Jeesus on noussut kuolleista kolmantena päivänä lupauksensa mukaan. Naiset kertovat tästä opetuslapsille, mutta he eivät usko. Pietari rientää kuitenkin haudalle ja näkee siellä ainoastaan käärinliinat ja ihmettelee tapahtunutta.

***

Rakkaus Kristukseen tekee mirhantuojanaisista ensimmäisiä ylösnousemuksen todistajia. He saavat kuulla, että Herran ylösnousemus on lupausten täyttymys.

Opetuslapsetkin olivat kuulleet Jeesuksen puhuvan ylösnousemuksestaan, mutta he olivat hitaita uskomaan. Tyhjät käärinliinat, pyhäinjäännökset, todistivat Pietarille tyhjän haudan ihmeestä.

Evankeliumi on ilmoitettu meille Jumalan rakkaudesta monin tavoin, että meissäkin syttyisi rakkaus Herraa kohtaan. Tällainen rakkaus on tavoittelemisen arvoista, sillä se synnyttää sekä sydämiimme että ympärillemme pyhän elämän alkuja.

Kristus nousi kuolleista!

Mirhantuojien sunnuntain liturgiassa

(Mark. 15:43–16:8)

Evankeliumi kertoo Joosef Arimatialaisesta, joka hautaa Vapahtajan. Sapatin päätyttyä Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostavat tuoksuöljyä voidellakseen Jeesuksen ruumiin.

Matkalla he pohtivat, kuka voisi vierittää kiven haudan suulta, mutta kivi onkin jo poissa. Haudan sisällä istuu nuorukainen valkoisissa vaateissa, joka kehottaa heitä olemaan pelkäämättä: ristiinnaulittu Jeesus Nasaretilainen on noussut kuolleista, eikä ole enää haudassa. Heidän tulee kertoa tästä opetuslapsille, erityisesti Pietarille.

***

Jeesus haudattiin rikkaan arimatialaisen Joosefin hautaan. Hauta ei ollut Vapahtajan oma, sillä kuolema ei voinut pitää häntä hallussaan.

Mirhantuojanaisista tuli ylösnousemuksen ensimmäisiä todistajia. Herran risti muuttui kuoleman voiton merkiksi, ja tyhjä hauta todisti ylösnousemuksesta. Jeesuksen kieltänyt Pietari huomioidaan erityisesti.

Mitä elämässämme ikinä tapahtuukin, ylösnoussut Vapahtaja on auttajamme ja lohduttajamme ja ottaa langenneetkin vastaan. Enkeli ylösnousseen haudalla rohkaisee: älkää pelätkö.

Kristus nousi kuolleista!