Minisaarna

Minisaarna: Lasaruksen lauantai

Lauantai 23.3.2024. Lasaruksen lauantai.
| Teksti: Marko Mäkinen
Lasaruksen lauantain ikoni

(Joh. 11:1–45)

Evankeliumissa Martan ja Marian veli Lasarus sairastaa, ja sisaret lähettävät Jeesukselle sanan. Jeesus sanoo tämä tauti tuo julki Jumalan Pojan kirkkauden. Hän sanoo olevansa Lasaruksen kuolemasta iloinen, sillä tämä vahvistaisi heidän uskoaan.

Jeesuksen saavuttua Lasarus oli ollut jo neljättä päivää haudassa. Martta luottaa Jeesuksen apuun. Jeesus sanoo Lasaruksen nousevan viimeisenä päivänä ylösnousemuksessa. Jeesus sanoo olevansa ylösnousemus ja elämä: joka uskoo häneen, elää vaikka kuoleekin, eikä yksikään, joka häneen uskoo, ikinä kuole. Martta sanoo uskovansa tämän ja tunnustaa Jeesuksen Messiaaksi.

Liikutus valtaa Jeesuksen ja hän itkee Lasaruksen kohtaloa. Kun hauta avataan, Jeesus rukoilee Isäänsä ja käskee Lasarusta tulemaan ulos. Kuollut nousee ylös hautakääreissään. Monet uskoivat nyt Jeesukseen.

***

Lasaruksen kuolleista herättäminen vakuutti ihmiset siitä, ettei elämä pääty kuolemaan, vaan alkaa hänen ikuisena yhteydessään.

Martta ja Maria sekä opetuslapset saivat tärkeän oppitunnin uskon voimasta, sillä usko Jeesuksen voittaa lopulta kuolemankin ikeen.

Jeesus kuitenkin itkee Lasaruksen kuolemaa, ihmisen osaa. Tämä osoittaa, että meillä on hänessä ikuinen lohduttaja ja auttaja. Hän herättää kuolleet viimeisenä päivänä ja pyyhkii pois viimeisetkin kyyneleet.