Viinirypäleterttu puussa
Minisaarna

Minisaarna: Kirkon viinitarhassa tarvitaan ihan kaikkia

Sunnuntai 27. elokuuta 2023. 13. helluntain jälkeinen sunnuntai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: desingnerpoint/Pixabay

Matt. 21:33–42

Jeesus kertoo vertauksen viinitarhan rakentajasta, joka vuokraa tarhan toisille. Sadonkorjuun aikaan hän lähettää palvelijansa hakemaan osuutensa sadosta. Vuokraviljelijät ottavat palvelijat kiinni, pahoinpitelevät ja tappavat heistä muutamia. Lopulta isäntä lähettää poikansa ajatellen, etteivät he koskisi häneen. Viljelijät kuitenkin surmaavat pojan ajatellen saavansa perinnön itselleen. Sen tähden viinitarha uskottaisiin toisille. Näin kivestä, jonka rakentajat hylkäävät, tulee kulmakivi, ihmeellinen silmissämme.

***

Vertaus kuvaa ihmisten reaktioita Jumalan tekoihin maailmassa. Ne, joiden tehtäväksi uskottiin viinitarhasta huolehtiminen, surmasivat ensin Jumalan lähettämät palvelijat, sitten hänen Poikansa, vaikka heidän olisi pitänyt johdattaa ihmiset Herran luo.

Viinitarha, uskovien joukko, annettiin niiden huolenpitoon, jotka kantoivat hyvän sadon Herralle.

Jokaisella on kirkon viinitarhassa oma pieni, huomaamattomampi, tai suuri, näkyvämpi, tehtävä ja lahjat. Kaikkia tarvitaan. Vertaus on samalla terveellinen muistutus siitä, että tarkoitus on palvella Jumalaa ja lähimmäisiä eikä omia pyrkimyksiä.