Minisaarna

Minisaarna: Kirkon kruununa ovat hyvät teot

Tiistai 30.1.2024. Lihapyhälaskuviikko. Pyhät esipaimenet ja kirkon suuret opettajat Basileios Suuri, Gregorios Teologi ja Johannes Krysostomos.
30.01.2024 - 01:02 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Evakko Kristus ikoni

(Matt. 5:14–19)

Evankeliumissa Jeesus kutsuu opetuslapsiaan maailman valoksi. Kaupunki ei voi pysyä kätkössä ylhäällä vuorella. Kynttilääkään ei laiteta vakan alle, vaan lampunjalkaan valaisemaan kaikkia. Tällä tavoin tulee heidän hyvien tekojensa loistaa ihmisille, jotta he ylistäisivät heidän Isäänsä taivaassa.

Jeesus kertoo, ettei hän ole tullut kumoamaan lakia ja profeettoja, Vanhan liiton opetusta, vaan toteuttamaan ne. Joka jättää laista pois jotakin, on vähäisin Jumalan valtakunnassa. Joka sitä taas noudattaa ja opettaa, on suurin.

***

Kirkon kunnia ja kaunistus eivät ole rakkaat pyhäköt ja kauniit kirkot, vaan ne hyvät teot, jotka kaunistavat niiden tekijät. Pyhäkön kunnia on sen hyvillä teoilla kaunistava kristitty.

Jeesus tuli täyttämään lain ja profeettojen lupaukset kaunistaakseen meidät Jumalan tuntemisen hyvyydellä ja hyvillä teoilla toisia kohtaan.

Se, joka seuraa Herran opetusta, on suuri pyhien joukossa. Matkamme on vielä kesken, mutta tänään on hyvä päivä aloittaa pyhien esimerkin mukainen elämä, ottaa tämän tien ensimmäisiä askelia.