Minisaarna

Minisaarna: Kaikkeinpyhimmän Valtiattaremme Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian syntymä

Perjantaina 8. syyskuuta 2023.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Bartolomé Esteban Murillo/Wikimedia Commons, Suomen ortodoksinen kirkko
Neitsyt Marian syntymä maalaus Bartolomé Esteban Murillo

Luuk. 10:38–42, 11:27–28

Evankeliumissa Jeesus saapuu vieraaksi Martan ja Marian kotiin. Maria asettuu kuuntelemaan Jeesuksen opetusta Martan hääriessä tehtävissään. Martta hätäili monista asioista, vaikka vain yksi oli tarpeen, Jeesus sanoo, mutta Maria oli valinnut hyvän osan. Myöhemmin eräs nainen väkijoukosta kutsuu Jeesuksen synnyttänyttä ja imettänyttä äitiä autuaaksi. Jeesus sanoo, että autuaita ovat kaikki, jotka kuulevat Jumalan sanan ja noudattavat sitä.

Neitseen Marian syntymä -ikoni
Kuva: Suomen ortodoksinen kirkko

***

Kirkon perinteen mukaan Neitsyt Maria syntyi lapsettomille Joakimille ja Annalle. Ihmiskunnan pelastuksen aika lähestyi. Iloitsevat vanhemmat lupasivat pyhittävät lapsensa Jumalalle.

Mariaa johdattelivat Jumalan mielen mukaiseen elämään rakastavat vanhemmat. Kaikille vanhemmille ja lasten läheisille onkin annettu tärkeä kasvatuksellinen ja rukouksellinen tehtävä.

Evankeliumissa kerrotaan toisesta hyvän osan valinneesta Mariasta. Sellaisen osan valitsi myös Jeesuksen äiti, joka suostui Jumalan tahtoon synnyttääkseen koko maailman Vapahtajan ja jota kirkko siksi ylistää autuaaksi. Neitsyt Marian tavoin autuaita eli ikionnellisia ovat ne, jotka tekevät hyvän valinnan, ottavat vastaan Jumalan sanan ja seuraavat sitä elämänsä kilvoitusmatkalla.

Lue myös iVladimir Sokratilinin artikkeli Jumalanäidin syntymään liittyen.

Pääkuva ylhäällä: Neitseen Marian syntymä -maalaus. Bartolomé Esteban Murillo/Wikimedia Commons