Minisaarna

Minisaarna: Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestys

Lauantai 25. maaliskuuta 2023. Ilosanoman juhla. Akatistoksen lauantai. Suuri paasto.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Maalaus: Leonrdo Da Vinci, Kuva: Welcome to All ! ツ Pixabay
Neitsyt Marian ilmestys -maalaus

Luuk. 1:24–28

Evankeliumissa enkeli Gabriel ilmoittaa Joosefin kanssa kihlautuneelle Marialle, että tämä tulee raskaaksi Pyhästä Hengestä ja synnyttää Pojan, Jeesuksen, joka on Daavidin sukua ja joka perii isänsä Daavidin valtaistuimen. Enkeli kertoo Marian saaneen osakseen Jumalan armon. Myös hänen sukulaisensa Elisabet odottaa lasta. Tämän kaiken kuultuaan Maria sanoo olevansa Herran palvelijatar ja suostuu Jumalan tahtoon.

***

Tänään vietettävä akatistoksen lauantai kertoo ristisaatossa kannetusta Kaikkeinpyhimmän Jumalanäidin ylistys (akatistos) -ikonista, jonka avulla Konstantinopoli säästyi muinoin vihollisten hyökkäyksiltä. Jumala antoi apunsa Jumalansynnyttäjän esirukousten tähden.

Jumalan avusta ja ilosanomasta kertoo myös evankeliumin ilmoitus Neitsyt Marian raskaudesta. Tästä juhlasta on yhdeksän kuukautta jouluun, Kristuksen syntymään. Jumalan Poika syntyi ihmiseksi ihmisestä, mutta Pyhän Hengen voimasta: hän on sekä ihminen että Jumala.

Maria suostui Jumalan tahtoon Herran äitinä. Myös meitä kutsutaan toteuttamaan elämässämme Jumalan tahtoa. Tätä kutsu on rakkaudellinen ja vapauttamme kunnioittava. Myös kirkko kunnioittaa vapauttamme, mutta neuvoo, rohkaisee ja auttaa seuraamaan Jumalan tahtoa, jotta meistäkin tulisi Marian tavoin Herran palvelijoita.