Minisaarna

Minisaarna: Jumalan Poika antautuu vapaaehtoisesti kuolemaan

Keskiviikko 31.1.2024. Lihapyhälaskuviikko.
31.01.2024 - 01:02 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Evakko Kristus ikoni

(Mark. 14:43‒15:1)

Evankeliumissa Juudas kavaltaa Jeesuksen suudelmalla. Jeesus sanoo heidän tulleen häntä kuin rosvoa vastaan, vaikka hän on joka päivä ollut heidän keskuudessaan temppelissä. Opetuslapset pakenevat.

Väärät todistajat puhuvat Jeesusta vastaan, mutta heidän puheensa ovat ristiriitaisia. Jeesus vaikenee syytöksien edessä, mutta kun ylipappi kysyy, onko hän Messias, ylistetyn Jumalan Poika, Jeesus vastaa olevansa ja sanoo heidän näkevän Ihmisen Pojan istuvan Voiman oikealla puolella ja tulevan taivaan pilvien keskellä. Silloin Jeesus tuomitaan kuolemaan, ja jotkut alkavat sylkeä hänen päälleen ja lyövät häntä pyytäen häntä profetoimaan.

Alhaalla pihassa Pietari kieltää Jeesuksen kolmesti ja puhkeaa itkuun. Aamun tultua Jeesus laitetaan köysiin ja hänet luovutetaan Pilatukselle.

***

Jeesusta vastaa etsitään vääriä todisteita. Ikuinen Jumalan Poika antautuu vapaaehtoiseksi kuolemaan ja antaa syyttäjilleen aiheen tuomita hänet kuolemaan.

Opetuslapset pakenevat ja Pietari kieltää katkerasti Herransa.

Koko maailman pelastus alkaa ihmisten syytösten ja pakomatkan keskellä. Ihmisen Poika eli ihmiseksi syntynyt Jumalan Poika suostuu kärsimään ja kuolemaan noustakseen kuolleista meidän tähtemme. Jumalan ihmisrakkaus saa täyttymyksensä.