Minisaarna

Minisaarna: Jumala on antanut jokaiselle uskovalle oman kutsumuksensa

Lauantai 18.5.2024. Helluntaita edeltävä lauantai. Vainajien muistelupäivä. Sielujen lauantai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Wikimedia Commons
Kristuksen taivaaseenastuminen -ikoni

(Joh. 21:15–25)

Evankeliumissa Jeesus kysyy Pietarilta kolmesti, rakastiko tämä häntä. Pietari vastaan kolmesti rakastavansa, mutta tulee murheelliseksi, koska Jeesus kysyy tätä toistuvasti. Jeesus kehottaa häntä kaitsemaan hänen lampaitaan. Sitten hän kertoo, miten Pietari nuorena kulki tahtonsa mukaan, mutta vanhaksi tultua hänet sitoisi toinen, joka vie hänet sinne, minne hän ei tahdo. Tällä Jeesus ilmaisi millä tavalla Pietari tulisi kuolemaan.

Pietari kysyy, kuka tulee kavaltamaan Jeesuksen ja miten Jeesuksen rakkaimmalle opetuslapselle kävisi. Jeesus ei vastaa tähän, vaan kehottaa Pietaria seuramaan häntä.

Teoksen viimeisessä jakeessa Johannes, evankeliumin kirjoittaja, mainitsee Jeesuksen tehneen paljon muutakin, mutta jos kaikki kirjoitettaisiin kirjaan, ne tuskin mahtuisivat koko maailmaan.

***

Pietari sai Herralta tehtävän kaitsea hänen lampaitaan. Sen sijaan, että hän utelisi, miten toisille kävisi, hänen oli pyrittävä itse seuraamaan Herraa jopa kärsimykseen ja kuolemaan asti.

Jumala on antanut jokaiselle uskovalle oman kutsumuksensa. Tehtävämme ei ole vertailla toisiamme, vaan vaeltaa Herraa seuraten. Jokainen on Jumalalle arvokas.

Apostoli ja evankelista Johanneksen evankeliumin päättävät jakeet ilmaisevat, että evankeliumeihin on tallennettu vain osa Herran suurista teoista. Monet asiat ovat Kirkon suullista perinnettä, mutta myös Herran eläviä tekoja, itse koettua ja todeksi elettyä, kun seuraamme Vapahtajaa, joka kysyy: "Rakastatko minua?"

(Tämän päivän vainajien muistelupalveluksessa luetaan Joh. 5:24–30, joka luetaan myös pääsiäisajan toisen viikon torstaina)