Pietarin kalansaalis Rafaelin maalauksessa
Minisaarna

Minisaarna: Jeesus kutsuu ihmisten kalastajia

17. helluntain jälkeinen sunnuntai. 24. syyskuuta 2023.
22.09.2023 - 09:17 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Rafael (Urbino)/ Wikimedia Commons
Pietarin kalansaalis Rafaelin maalauksessa

Luuk. 5:1–11
 
Evankeliumissa Jeesus kehottaa Simon Pietaria laskemaan verkot. Tämä tottelee vastentahtoisesti, sillä kalaa ei ollut tullut koko yönä. Pian verkot repeilevät saaliin määrästä. Silloin Simon Pietari heittäytyy Jeesuksen jalkojen juureen ja pyytää häntä menemään pois, koska ymmärtää olevansa syntinen. Jeesus kehottaa Pietaria olemaan pelkäämättä: hänestä tulisi ihmisten kalastaja. Pietari, Jaakob ja Johannes jättävät kaiken ja seuraavat Jeesusta.

***
 
Kutsu Kristuksen seuraamiseen ei saavuttanut ylhäisiä, mutta oppimattomat kalastajat sopivat tehtävään hyvin. He tunnistivat rikkomuksensa ja Herran kirkkauden, vaikka vielä hapuillen.
 
Apostolien valinta on kuin kaikua Daavidista, joka valitsi joukkoonsa velkaantuneita ja katkeroituneita miehiä. Daavidin seurassa ja tämän noustua kuninkaaksi heitä ei enää mainita köyhinä ja katkerina, vaan kunnioitettuina sankareina.
 
Jumala kutsuu tavallisia ihmisiä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Hän ei etsi erityisiä kykyjä ja taitoja, vaan sydäntä, joka saa seuraamaan Vapahtajaa. Me emme tiedä, mitä kenestäkin kasvaa Hänen yhteydessään, mutta Herra näkee jokaisen sisimpään.

Kuvituskuva: Maalaus 1500-luvulta. Rafael (Urbino)/ Wikimedia Commons