Minisaarna

Minisaarna: Jeesuksen puolella olevat kokoavat, eivät hajota

Tiistai 18.6.2024. Matteuksen viidennen viikon tiistai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Wikimedia Commons
Pietari ja Paavali pyhät apostolit ikonissa

(Matt. 12:14–16, 22–30)

Evankeliumissa kansan oppineimmat suunnittelevat Jeesuksen raivaamista pois tieltä. Tästä kuultuaan Jeesus poistuu muualle suuren väkijoukon seuratessa häntä.

Jeesus parantaa sokean ja mykän, pahan hengen vaivaaman miehen. Ihmiset pohtivat, voisiko hän olla Daavidin Poika, mutta oppineet väittävät hänen tekevän ihmeitä paholaisen voimalla. Jeesus käsittää heidän ajatuksensa ja sanoo itseänsä vastaan taistelevan valtakunnan tuhoutuvan: Saatana on noussut itseään vastaan, jos hän tekee ihmeitä paholaisen voimalla.

Jos Jeesus karkotti pahoja henkiä Jumalan Hengen voimalla, silloin Jumalan valtakunta on tullut heidän luokseen. Se, joka ei ole hänen puolellaan, on häntä vastaan, ja joka ei hänen kanssaan kokoa, se hajottaa.

***

Oppineet tahtoivat löytää syyn päästä Jeesuksesta eroon ja siksi he syyttivät hänen toimivan pahan hengen voimalla.

Tämä ei kuitenkaan ollut totta, sillä silloinhan paholainen olisi sotinut itseään vastaan. Ihmeteot todistivat, että Jumalan valtakunta oli nyt tullut lähelle.

Jeesus kutsuu seuraansa: hänen puolellaan olevat kokoavat, eivät hajota. Kirkkokin on yhteen kokoava Pyhän Hengen yhteisö. Riitely ja kirkon hajottaminen työntävät kokoamisen sijaan pois Jeesuksen luota. Vapahtaja kutsuu meitä kokoamaan yhdessä hänen kanssaan.