Minisaarna

Minisaarna: Hyvin alkanut matka on kuljettu vasta sitten, kun päästään perille

Keskiviikko 19.6.2024. Matteuksen viidennen viikon keskiviikko.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Wikimedia Commons
Pietari ja Paavali pyhät apostolit ikonissa

(Matt. 12:38–45)

Evankeliumissa oppineet pyytävät Jeesukselta merkkiä. Jeesus sanoo, että ainoa heille annettava merkki on Joonan merkki. Joona oli meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä aivan kuin Ihmisen Poika on maan povessa kolme päivää ja kolme yötä. Niiniven asukkaat kääntyivät Joonan saarnan kuullessaan ja tulevat siksi tuomiolle tämän sukupolven kanssa.

Myös etelän kuningatar langettaa heille tuomion, sillä hän kuunteli Salomon viisautta, ja nyt heidän joukossaan on Salomoa suurempi. Saastainen henkikin etsii ihmisestä lähdettyään uutta asuinsijaa, kunnes palaa kotiinsa. Löydettyään huoneen siistittynä, se hakee seitsemän vielä pahempaa henkeä. Näin ihmisen tila on lopussa pahempi kuin alussa. Näin käy myös tämän pahan sukupolven.

***

Monet niistä, joiden olisi pitänyt tuntea Jumalan totuus, eivät tahtoneet ottaa vastaan Jeesusta, vaikka olivat etsineet Jumalan tahtoa koko elämänsä ja tunsivat Kirjoitukset. Siksi heidän lopullinen tilansa oli lopulta huonompi kuin matkan alussa.

Vapahtaja kehottaa varomaan evankeliumissa kuvatun pahan sukupolven kulkemaa tietä. Aito katumus johtaa nöyrästi ristiinnaulitun ja ylösnousseen Vapahtajan luo, vailla itseriittoisuutta ja Vapahtajan seuraa etsien.

Hyvin alkanut matka on kuljettu vasta sitten, kun päästään perille saakka, olivatpa matkan koetukset minkälaisia tahansa.