Minisaarna

Minisaarna: Herran ratsastus Jerusalemiin, palmusunnuntai

Sunnuntai 2. huhtikuuta 2023. Suuri viikko alkaa.
31.03.2023 - 01:02 | Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: RIISA
Jeesus ratsastaa Jerusalemiin palmusunnuntain ikonissa

Joh. 12:1–18

Evankeliumissa Martan sisko Maria voitelee Jeesuksen jalat kalliilla öljyllä. Juudas Iskariot moittii voiteen tuhlausta, mutta Jeesus toteaa Marian tehneen tämän hänen hautaamistaan varten. Oppineet tahtovat tappaa myös Lasaruksen, jonka Jeesus herätti kuolleista, koska monet uskoivat sen takia Herraan. Pian tämän jälkeen Vapahtaja ratsastaa aasilla Jerusalemiin. Kansanjoukko heittää tielle vaatteita ja palmunoksia huutaen Hoosianna-tervehdystä (”Pelasta, Herra!”) Kuninkaalle, joka tulee Herran nimeen profeettojen ennustuksen mukaan.

***

Jeesuksen matka kohti ristiä ja kuolemaa alkaa. Kansa tervehtii kunnian Kuningasta iloiten esimakuna tulevasta pääsiäisen riemusta.

Sitä ennen Juudas kuitenkin pettää kaikkeuden Kuninkaan ja Herran saapumisesta iloitseva joukko kääntyy häntä vastaan huutaen ristiinnaulitsemista.

Langenneen ihmisyytemme korjaamisen ja kuoleman kukistamisen hetki on lähellä. Jeesuksen risti ja ylösnousemus tekevät paluun rakastavan Jumalan luo jälleen mahdolliseksi. Siitä alkaa kasvumme todellisiksi ja aidoiksi ihmisiksi ja Jumalaa ylistäväksi kirkoksi.

Täältä löydät myös Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon opetuspuheen, jonka hän piti palmusunnuntaina 2023 Uspenskin katedraalissa.