Minisaarna

Minisaarna: Herramme Jeesuksen Kristuksen ylösnousemus – tulkaa kaikki Herramme iloon

Sunnuntai 31.3.2024. Pyhä ja suuri pääsiäissunnuntai.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Heikki Santasalo
Pääsiäisikoni Kristuksen ylösnousemus

Pääsiäisyön aamupalveluksen ristisaatossa.

Ylösnousemusevankeliumi II

(Mark. 16:1–8)

Sapatin päätyttyä Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostavat tuoksuöljyä voidellakseen sillä Jeesuksen ruumiin. Matkalla he pohtivat, kuka voisi vierittää kiven haudan suulta, mutta kivi olikin jo poissa. Haudan sisällä istuu nuorukainen valkoisissa vaatteissa ja kehottaa heitä olemaan pelkäämättä: ristiinnaulittu Jeesus Nasaretilainen on noussut kuolleista eikä ole enää haudassa. Heidän tulee kertoa tästä opetuslapsille, erityisesti Pietarille.

***

Evankeliumissa enkeli todistaa Jumalan Pojan ylösnousemuksesta. Hauta on tyhjä.

Jeesusta rakkauden teolla palvelemaan tulleet naiset yllättyvät ja pelästyvät, mutta enkelin kaiken pelon poistava ilmoitus julistaa Herran ylösnousemusta.

Sanoma ylösnousemuksesta käskettiin viedä apostoleille ja Vapahtajan kieltäneelle Pietarille. Evankeliumi on Jumalan pelastuksen ilmoitusta langenneille ihmisille. Jumala kutsuu meistä jokaista yhteyteensä. Ketään ei ole unohdettu.

Pääsiäisyön liturgiassa

(Joh. 1:1–17)

Evankeliumi kertoo Sanasta, ihmisten valosta, joka oli alussa Jumalan luona ja jonka kautta kaikki sai syntynsä. Johannes Kastaja todisti tästä todellisesta maailmaan tulevasta valosta, joka loistaa pimeydessä eläville ihmisille.

Kaikille, jotka ottavat Jumalan Sanan vastaan ja uskovat häneen, annetaan voima tulla Jumalan lapsiksi. Kun Sana tuli lihaksi, ihmiset saivat katsella Isän ainoalle Pojalleen antamaa kirkkautta. Hänen täyteydestään olemme saaneet armoa armon lisäksi. Laki annettiin Mooseksen välityksellä, mutta armon ja totuuden toi Jeesus Kristus.

***

Suurena ja pyhänä pääsiäisenä luemme kirkossa pyhän Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarnan. Juhlan ilosanoma julistaa suuren kirkkauden saapumista ja Jumalan laupeuden riemuvoittoa.

Saarnassaan Johannes kutsuu jokaista juhlaan valmistautunutta tulemaan Herransa iloon. Mukaan kutsutaan myös viime hetkellä saapuneita, sillä Valtias on jalomielinen: hän ottaa vastaan ensimmäisen ja viimeisen. Kukaan ei saa jäädä osattomaksi pääsiäisen riemusta.

Uskon pidot ovat alkaneet, yhteinen valtakunta on ilmestynyt, anteeksiantamus on noussut ylös ja kuolema on kukistettu. Kristus on noussut kuolleista ja elämä viimein hallitsee.

Kristus nousi kuolleista! 

(Pääsiäissunnuntain iltaan sijoittuvan ehtoopalveluksen tekstiä Joh. 20:19–25 ei ole otettu mukaan tähän lukujaksoon, sillä teksti luetaan viikon päästä pääsiäisestä eli Tuomaan sunnuntaina hieman laajempana, Joh. 20:19–31. Teksti luetaan myös vigilioissa IX ylösnousemusevankeliumina vigilian evankeliumikierron mukaan).