Minisaarna

Minisaarna: Edes ihmeet eivät saa aikaan muutosta, ellei sydämen asenne ole oikea

Keskiviikko 12.6.2024. Matteuksen neljännen viikon keskiviikko.
| Teksti: Marko Mäkinen | Kuva: Wikimedia Commons
Pietari ja Paavali pyhät apostolit ikonissa

(Matt. 11:20–26)

Evankeliumissa Jeesus soimaa kaupunkeja, jotka eivät olleet tehneet parannusta: jos hän olisi tehnyt niissä tehdyt voimateot muualla, näiden kaupunkien asukkaat olisivat epäröimättä kääntyneet. Siksi jopa Sodoma ja Gomorra tulisivat pääsemään niitä vähemmällä.

Pian tämän jälkeen Jeesus ylistää Isäänsä, siitä, että hän on salannut tämän viisailta ja oppineilta, mutta ilmoittanut sen lapsenmielisille, koska on niin hyväksi nähnyt.

***

Jeesuksen viittaus niiden kaupunkien kovasydämisyyteen, jossa hän teki monia ihmeitä, viittaa oppineisiin, jotka torjuivat hänet.

Evankeliumin ilosanoma oli Jumalan kutsu – ei ainoastaan yksittäisille ihmisille vaan kokonaisille yhteisöille. Sanoman ottivat vastaan oppineiden sijaan lapsenmieliset, tavalliset Jumalaan luottavat ihmiset.

Evankeliumi sekä varoittaa että rohkaisee meitä. Jumalan suuret teotkaan eivät saa aikaan muutosta, ellei sydämen asenne ole oikea. Toisaalta Jumala on nähnyt hyväksi ilmoittaa pelastuksensa lapsenmielisille: pelastus on avoinna kaikkia ihmisiä varten. Todellinen viisaus asuu sydämissä.