Meri
Minisaarna

Minisaarna: 9. helluntain jälkeinen sunnuntai

Sunnuntaina 30.7.2023

Matt. 14:22–34

Evankeliumissa Jeesus kävelee veden päällä. Veneessä olevat opetuslapset säikähtävät, mutta Jeesus rauhoittaa heidät sanoillaan. Silloin Pietari pyytää innokkaasti, että Jeesus käskisi seurata häntä veteen. Jeesuksen pyytäessä, Pietari nousee veneestä, mutta pelästyy tuulta, alkaa vajota ja huutaa Herraa pelastamaan hänet. Jeesus nostaa Pietarin ylös ihmetellen hänen epäuskoaan ja epäilyään. Ihmeen tähden opetuslapset kumartuvat Jeesuksen edessä ja tunnustavat hänet Jumalan Pojaksi.

***

Teollaan Jeesus paljasti jumaluutensa ja valmensi opetuslapsia luottamaan häneen. Pietari oli innokas, mutta kokemattomuus hengellisessä elämässä sai hänet horjumaan. Usko ei riittänytkään. Pietari sai tärkeän oppitunnin Vapahtajaan luottamisesta.

Myöhemmin, Jeesuksen ristiinnaulitsemisen edellä, Pietarin usko särkyy katkerammin, kun hän kieltää Vapahtajansa. Helluntaipäivän jälkeen hän seuraa Herraa epäröimättä.

Pietarin kokemus osoittaa, että usko voi horjua. Ihminen voi erehtyä, eksyä ja vajota elämänsä matkalla. Silloin on tartuttava pelkäämättä Vapahtajan ojennettuun käteen ja noustava vielä kerran. Silloin pettymys ja lankeemus kääntyy uskon lahjaksi.