Maailmalta

Ukrainan Moskovan patriarkaatin metropoliitta Onufri: ”Sodalle ei tule oikeutusta Jumalalta eikä ihmisiltäkään”

– Ukrainan ja Venäjän kansat ovat nousseet Dneprin kastevedestä, ja sota näiden kahden kansan välillä on kateudesta veljensä murhanneen Kainin synnin toisinto, kirjoittaa Ukrainassa Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluva metropoliitta Onufri paimenkirjeessään.
01.03.2022 - 16:54 | Teksti: Ukrainan Moskovan patriarkaatin metropoliitta Onufri, suomentanut Vladimir Sokratilin | Kuva: Sergento/Wikimedia Commons
Ukrainan Moskovan patriarkaatin metropoliitta Onufri

Aamun Koitto julkaisi aiemmin tällä viikolla Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanioksen vetoomuksen Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehelle, Moskovan patriarkka Kirillille. Nyt julkaistaan myös Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluvan Ukrainan ortodoksisen kirkon metropoliitta Onufrin kannanotto.

Lukijaa saattaa hämmentää se, että sekä Konstantinopolin patriarkaatin alaisuuteen kuuluva Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies Epifanios ja Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluva metropoliitta Onufri käyttävät itsestään samaa titteliä, eli Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta.

Monimutkainen nykytilanne on selitetty Aamun Koiton aiemmin julkaistussa jutussa, joka käsittelee Ukrainan ortodoksisuutta sekä sitä, miten nykyiseen asetelmaan on päädytty.

Lyhykäisesti tilannetta voisi luonnehtia siten, että metropoliitta Epifanios johtaa Ukrainan autokefaalista ortodoksista kirkkoa, jonka autokefalian on myöntänyt Ekumeeninen patriarkaatti.

Metropoliitta Onufri taas on Moskovan patriarkaatin alaisen, Ukrainassa toimivan ortodoksisen kirkon metropoliitta.

Metropoliitta Onufrin paimenkirje kuuluu seuraavasti:

”Rakkaat veljet ja sisaret! Ukrainan ortodoksisen kirkkomme uskovat! 

Ukrainan ortodoksisen kirkon päämiehenä puhun teille ja kaikille Ukrainan kansalaisille. Hätä on tullut. Mitä suurimmaksi ikäväksi, Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainaa vastaan, ja tänä kohtalokkaana aikana kehotan teitä olemaan vaipumatta paniikkiin, olemaan urhoollisia ja osoittamaan rakkautta Isänmaata ja toisianne kohtaan.

Ennen kaikkea kehotan teitä hartaaseen katumusrukoukseen Ukrainan puolesta, armeijamme ja kansamme puolesta. Pyydän unohtamaan keskinäiset erimielisyydet ja väärinkäsitykset ja yhdistymään rakkaudesta Jumalaa ja isänmaatamme kohtaan. 

Tänä traagisena aikana osoitamme erityistä rakkautta ja tukea sotilaillemme, jotka ovat vartiossa, varjelevat ja puolustavat maatamme ja kansaamme. Siunatkoon ja varjelkoon Jumala heitä! 

Puolustaen Ukrainan suvereniteettia ja yhtenäisyyttä me vetoamme Venäjän presidenttiin, ja pyydämme välittömästi lopettamaan veljessodan. Ukrainan ja Venäjän kansat ovat nousseet Dneprin kastevedestä, ja sota näiden kahden kansan välillä on kateudesta veljensä murhanneen Kainin synnin toisinto. Sellaiselle sodalle ei tule oikeutusta Jumalalta eikä ihmisiltäkään. 

Kehotan kaikkia ihmisiä käyttämään tervettä järkeä, joka ohjaa meitä ratkaisemaan maalliset ongelmamme vuoropuhelussa ja yhteisymmärryksessä. Vilpittömästi uskon, että Jumala antaa syntimme anteeksi ja Jumalan rauha levittäytyy maahamme ja koko maailmaan! "

+ Onufri 

 Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta

Lähteet:

https://www.oikoumene.org/news/in-ukraine-such-a-war-has-no-excuse-neither-from-god-nor-from-people?fbclid=IwAR3tCg2Z-DUaw74ur7PnK2UG51xlbI5AzfhqSA9A5XHgk-4ec-vayHCTb6o

https://news.church.ua/2022/02/24/obrashhenie-blazhennejshego-mitropolita-kievskogo-vseya-ukrainy-onufriya-k-vernym-grazhdanam-ukrainy/?lang=ru

https://orthodoxtimes.com/metropolitan-onufriy-russia-has-started-military-actions-against-ukraine-pray-for-the-army-and-the-people/