Maailmalta

Ukrainan metropoliitta Epifanios vetoaa Moskovan patriarkka Kirilliin: ”Putinin suosio on Teille tärkeämpää kuin Ukrainan kansa”

Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanios on julkaissut vetoomuksen Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehelle, Moskovan patriarkka Kirillille 27.2.2022. Aamun Koitto julkaisee metropoliitta Epifanioksen vetoomuksen vapaasti suomennettuna.
28.02.2022 - 20:54 | Teksti: Metropoliitta Epifanioksen tekstistä suomentanut Susanna Somppi | Kuva: The Presidential Administration of Ukraine/Wikimedia Commons, Serge Serebro/Vitebsk Popular News/Wikimedia Commons
Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanios

Ukrainan ortodoksisen kirkon päämiehen, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanioksen vetoomus on julkaistu lukuisilla eri uutissivustoilla.

Se kuuluu vapaasti suomennettuna kuten alla on siteerattu. Englanninkielisessä vetoomuksessaan metropoliitta Epifanios sinuttelee Moskovan patriarkka Kirilliä ehkä tahattomasti, koska siinä you-sana (sinä, te) on kirjotettu pienellä alkukirjaimella, kun teitittelyssä on tapana käyttää isoa alkukirjainta ”You”. Kuitenkin venäjänkielisessä vetoomuksessaan metropoliitta Epifanios teitittelee Moskovan patriarkkaa.

Moskovan ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill
Moskovan patriarkka Kirill on Venäjän ortodoksisen kirkon päämies. Kuva: Serge Serebro/Vitebsk Popular News/Wikimedia Commons

”Esipaimen!

Venäjän – eli valtion, jonka ortodoksista kirkkoa Te johdatte – yllykkeettä aloittama, täysimittainen hyökkäyssota jatkuu Ukrainassa jo neljättä päivää. Maanne johtajien aloittaman sodan seurauksena miljoonat ihmiset kärsivät, sadat tuhannet lapset, naiset ja vanhukset on pakotettu etsimään turvallisempaa paikkaa ja siten jättämään kotinsa. Ukrainan kansalaisten on piileskeltävä suojassa tuntikausia venäläisjoukkojen tulituksen takia. Sotilaita ja siviilejä kuolee koko ajan.

Valitettavasti aikaisempien julkisuuteen antamienne lausuntojenne perusteella on käynyt selväksi, että Putinin ja Venäjän johtavan eliitin suosio on Teille paljon tärkeämpää kuin välittäminen Ukrainan kansasta – josta osa on pitänyt Teitä paimenenaan ennen sotaa. Tästä syystä on tuskin mitään hyötyä pyytää Teitä ryhtymään tehokkaisiin toimiin, jotta Venäjä lopettaisi välittömästi hyökkäyksensä Ukrainaan.

Tästä huolimatta olen toiveikas, että löytäisitte hengellistä lujuutta osoittaaksenne inhimillisyyttä ja välittämistä edes suhteessa maanmiehiinne, joista suurin osa on ortodoksikristittyjä, omaa laumaanne.

"Valitettavasti aikaisempien julkisuuteen antamienne lausuntojenne perusteella on käynyt selväksi, että Putinin ja Venäjän johtavan eliitin suosio on Teille paljon tärkeämpää kuin välittäminen Ukrainan kansasta – josta osa on pitänyt Teitä paimenenaan ennen sotaa."

Nyt on kyse yli kolmesta tuhannesta kuolleesta venäläissotilaasta, jotka makaavat Ukrainan maaperällä. Ukrainan johtajat ovat jo vedonneet Punaiseen Ristiin, jotta venäläissotilaiden ruumiit saataisiin kuljetettua takaisin heidän kotimaahansa, ja jotta sukulaiset ja ystävät voisivat hyvästellä ja haudata heidät. Valitettavasti venäläiset eivät ole toistaiseksi vastanneet mitään.

Tästä syystä vetoan Teihin Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehenä, että osoittaisitte armoa maanmiehiänne, omaa laumaanne, kohtaan. Ellette kohota ääntänne hyökkäystä vastaan, ottakaa edes venäläissotilaiden ruumiit, jotka ovat maksaneet elämällään Teidän ja presidenttinne ´Venäläisen maailman´ ideasta.

Antakoon Herra Teille hengellistä voimaa tehdäksenne edes tämän – etenkin sunnuntaina, jolloin muistamme viimeistä tuomiota.”

(Toim. huom. Suomen ortodoksit viettivät 27.2. Sovintosunnuntaita.)

Epifanios
Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta
Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies
27. helmikuuta 2022

Lähteitä mm.:

https://www.pomisna.info/uk/vsi-novyny/obrashhenye-k-glave-rpts-patryarhu-kyryllu/

https://patriarchia.org.ua/

https://www.doxologiainfonews.com/2022/02/appeal-to-the-head-of-the-russian-orthodox-church-patriarch-kirill/

Pääkuva ylhäällä: Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanios