Edesmennyt paavi Benedictus XVI tervehtii kirkkokansaa
Maailmalta

Patriarkka Bartolomeos Benedictus XVI muistosta: Jää historiaan sillanrakentajana

Emerituspaavi Benedictus XVI kuoli vuoden 2022 viimeisenä päivänä 95 vuoden iässä.
04.01.2023 - 14:56 | Teksti: Maria Hattunen, Susanna Somppi | Kuva: Tadeusz Górny/Wikimedia Commons
Edesmennyt paavi Benedictus XVI tervehtii kirkkokansaa

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos luonnehti paavi Franciscukselle lähettämässään surunvalittelukirjeessä edesmennyttä emerituspaavia yhdeksi 1900-luvun merkittävimmistä teologeista. Samassa yhteydessä patriarkka totesi, että täyden, sekä vaikeuksien että lukemattomien siunausten täyttämän täyden elämän elänyt Benedictus XVI tulee jäämään historiaan myös sillanrakentajana ja erityisesti katolisen kirkon ja ortodoksisen maailman välillä käytävän dialogin edistäjänä.

Emerituspaavi Benedictus XVI kuoli Mater Ecclesiae -luostarissa varhain lauantaina 31. joulukuuta 2022. Benedictus XVI oli siviilinimeltään Joseph Alois Ratzinger, ja hän oli syntynyt 16. huhtikuuta 1927 Markt am Inn -nimisellä paikkakunnalla Etelä-Saksan Baijerissa. Benedictus tuli valituksi tehtäväänsä 2005, ja hän ehti palvella kirkkonsa päämiehenä aina vuoteen 2013, jolloin hän luopui tehtävästään terveyssyistä. Yleensä paavi toimii tehtävässään kuolemaansa saakka. Benedictus XVI toimi aiemmin muun muassa katolisen kirkon oppien puhtautta valvovan Uskonopin kongregaation johtajana.

Benedictus aloitti paavina poikkeuksellisen iäkkäänä, 78-vuotiaana – ja hän oli kuollessaan 95-vuotiaana tiettävästi vanhin paavina katolista kirkkoa palvellut henkilö. Ennen Benedictusta vanhin oli paavi Leo, joka kuoli vuonna 1903 täsmälleen ottaen 93 vuoden, neljän kuukauden ja kolmen päivän ikäisenä. Paaviksi tullessaan Benedictus XVI oli myös vanhin paaviksi valittu sitten vuoden 1730, jolloin Klemens XII valittiin tehtävään saman ikäisenä.

Emerituspaavi Benedictuksen surunvalittelukirjaan voi käydä kirjoittamassa jäähyväiset Pyhän Henrikin katedraalissa (Pyhän Henrikin aukio 1, Helsinki) torstaina 5.1.2023 koko päivän ajan. Paavi Benedictus haudataan Vatikaanissa samana päivänä.

Iankaikkinen muisto!

Lähteet: STT; Yle, HS, Ekumeeninen patriarkaatti