Maailmalta

Kirkkojen maailmanneuvostolle valittiin uudet presidentit

Valinta oli yksimielinen.
| Teksti: Heikki Huttunen | Kuva: Albin Hillert/WCC
Kirkkojen maailmanneuvoston 11. yleiskokouksen valitsemat uudet presidentit Karlsruhessa 2022

Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) 11. yleiskokous valitsi yksimielisesti järjestön uudet presidentit. Yleiskokouksen neljäntenä varsinaisena työpäivänä 5. syyskuuta nimityskomitea toi täysistuntoon mietintönsä, joka sisälsi ehdotuksen presidenttien ja keskuskomitean valitsemiseksi. Presidenttien valinnasta toimitettiin äänestys, jossa 555 delegaattia 574:stä äänesti listan puolesta.

Ehdotus keskuskomiteaksi sen sijaan kirvoitti kommentteja ja muutosehdotuksia, ja täysistunto päätti antaa kirkkojen delegaatioille aikaa tehdä konkreettisia muutosesityksiä samana päivänä kello 19 saakka. Nimityskomitea kävi esitykset läpi ja toi uuden esityksensä täysistuntoon seuraavana päivänä.

Kirkkojen maailmanneuvoston presidentin tehtävä on seremoniallinen. Hän edustaa järjestöä korkean tason tapahtumissa, vierailee jäsenkirkoissa ja hoitaa puheenjohtajan tehtävää KMN:n merkittävimmissä tapahtumissa. Presidenttejä valitaan yksi jokaiselta KMN:n järjestelmän mukaiselta maantieteelliseltä alueelta sekä yksi ortodoksisista (Eastern Orthodox) kirkoista ja yksi orientaalis-ortodoksisista (Oriental Orthodox) kirkoista.

Jokainen presidentti edustaa koko järjestöä, eikä ole maantieteellisten alueittensa edustaja järjestön sisällä. Presidenttien kausi jatkuu seuraavaan yleiskokoukseen asti. KMN:n yleiskokoukset pidetään käytännössä seitsemän vuoden välein. Pandemian vuoksi nyt pidettävä 11. yleiskokous on kaksi vuotta myöhässä edellisestä, joka pidettiin vuonna 2013 Etelä-Korean Busanissa.

Kaikki presidentit ovat kirkkonsa virkaan vihittyjä. Kolme heistä on reformoidun kirkon jäseniä, yksi anglikaanisen, yksi baptistisen ja yksi yhdistyneen kirkon jäsen. Ortodoksisen ja orientaalis-ortodoksisen presidentin valinta ei perustu alueisiin. Nyt valittiin ensimmäistä kertaa afrikkalaispohjaisen kirkon (African Instituted Church) edustaja KMN:n korkeaan tehtävään.

Uudet presidentit ovat:

Ortodoksisten kirkot: Konstantia-Ammohostoksen (Famagusta) metropoliitta Vasilios (Karayannis). Hän on Kyproksen kirkon pitkäaikainen edustaja monissa ekumeenisissa yhteyksissä. On huomionarvoista, että hänen hiippakuntansa sijaitsee Turkin miehittämällä Pohjois-Kyproksella, eikä hän tällä hetkellä pysty edes käymään sen alueella.

Orientaalis-ortodoksiset kirkot: Kilikian katolikos-patriarkka Aram I (Keshishian) on ortodoksisen maailman arvostetuimpia ekumeenisia johtohahmoja. Hänet valittiin ensimmäisenä ortodoksina KMN:n keskuskomitean puheenjohtajaksi (moderator) Canberran-yleiskokouksessa vuonna 1991, ja tähän mennessä ainoana henkilönä uudestaan samaan tehtävään Hararen-yleiskokouksessa vuonna 1998. Patriarkka Aram johtaa Libanonissa sijaitsevaa Armenian kirkon toista, Kilikian patriarkaattia pyhän Etshmiadzinin patriarkaatin rinnalla. Se sai nykymuotonsa Armenian kansanmurhan jälkeen 1920-luvulla.

Eurooppa: Tri Susan Durber, Britannian yhdistyneen reformoidun kirkon pastori. Hän on toiminut useissa ekumeenisissa teologisissa tehtävissä, muun muassa vuodesta 2014 KMN:n Faith and Order -komission puheenjohtajana.

Aasia: Tri Henriette Hutabarat-Lebang, indonesialaisesta Gereja Tora -kirkosta, reformoidusta perinteestä. Hän on kirkkonsa vihitty pastori ja on toiminut sen teologisen instituutin rehtorina. Hänet tunnetaan monista ekumeenisista tehtävistään KMN:ssa sekä Indonesian kirkkojen neuvostossa, Aasian kirkkojen konferenssissa (Christian Conference of Asia, CCA) ja reformoitujen kirkkojen maailmanliitossa (World Alliance of Reformed Chruches, WARC).

Afrikka: Arkkipiispa Rufus Okikiola Ositelu on Church of the Lord -kirkon Nigerian-provinssin arkkipiispa ja maailmanlaajuisen kirkon neljäs päämies. Hän on ensimmäinen afrikkalaispohjaisen kirkon edustaja KMN:n korkeassa tehtävässä. Hänen kirkkonsa on syntynyt protestina siirtomaavallan mukanaan tuomille kirkkokunnille ja ottaa etäisyyttä eurooppalaisesta tavasta tulkita kristinuskoa.

Karibia ja Latinalainen Amerikka: Piispa Philip Wright. Hänellä on pitkä kokemus pastoraalisista ja teologisen koulutuksen tehtävistä. Hän on Belizen hiippakunnan piispa ja anglikaanisen kirkon Karibian alueen (Church of the Province of the West Indies) vanhin piispa.

Pohjois-Amerikka: Tri Angelique Walker-Smith on Baptistikirkon (National Baptist Convention) vihitty pastori, joka työskentelee Bread for the World -järjestössä Washingtonissa afrikkalaistaustaisten ja ortodoksisten kirkkojen asiantuntijana. Hän on ollut uraauurtavissa tehtävissä afrikkalaistaustaisten kirkkojen järjestöjen tehtävissä Yhdysvalloissa, samoin kuin KMN:ssä.

Tyynen meren alue: Francois Phiaatae on Eglise protestante Maohi -kirkon vihitty pastori Maohi Nuista (Ranskan Polynesia). Hän on toiminut KMN:n kahden maineikkaan luottamuselimen jäsenenä, lähteyskomission (CWME) ja kansainvälisten asioiden (CCIA), sekä Tyynen meren alueen kirkkojen neuvoston (Pacific Conference of Churches) pääsihteerinä.