Kulttuuri

Sodan sellisti – konserttisalista Hersonin korsuun

Suomalais-ukrainalainen muusikko ja dokumentaristi Lukas Stasevskij kertoo, kuinka päätyi konserttisaleista sodan keskelle Ukrainaan.
| Teksti: Susanna Somppi, Tammi | Kuva: Tammi
Sodan sellisti -kirjan kansi

Sodan sellisti -kirjauutuus on ilmestynyt Tammen kustantamana. 

"Mihin maahan kuulun?" Tätä Lukas Stasevskij joutui kysymään itseltään Kiovassa helmikuussa 2022, kun venäläiset aloittavat täysmittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan. On päätettävä, palatako Suomeen vai löytääkö oma paikkansa sotaa käyvästä maasta.

Sodan sellisti kertoo, kuinka Stasevskij lähtee etsimään identiteettiään isänsä kotimaahan juuri ennen Venäjän hyökkäystä. Kirja kertoo Tampereella varttuneen opiskelijan värikkäästä nuoruudesta, noususta kohti klassisen musiikin huippua sekä hetkistä, jolloin soitto saa uuden merkityksen Hersonin korsussa tai Irpinin kulttuuritalon raunioilla.

Lukas Stasevskij on tallentanut kamerallaan raa’an hyökkäyssodan tuhoja ja ukrainalaisten ristiriitaisia tuntoja kriisin keskellä. Kirja on kaunistelematon ja läheltä nähty kuvaus nyky-Ukrainasta, sen rosoista ja vahvasta elämäntunnosta.

Kirjan kirjoittanut Pirjo Houni on tietokirjailija ja henkilöjuttuihin erikoistunut toimittaja. Hän on kirjoittanut useisiin sanoma- ja aikakauslehtiin ja ollut Bonnierin Suuren journalistipalkinnon ehdokkaana Vuoden journalistiksi. Hän on julkaissut kirjan Salattua diplomatiaa – Tapani Brotheruksen tarina vuonna 2021 ja yhdessä Maria Romantschukin kanssa teoksen Ei, rouva presidentti vuonna 2014.