Raamatun_kuvastosta_laaditun_Biblia_Piscatoren_sivu
Kulttuuri

Kirkkomme aarteita -sarja: Biblia Piscatore on menneiden vuosisatojen mestariteos

Kyseinen Raamatun kuvasto koostuu 1500- ja 1600-lukujen parhaimpien taiteilijoiden ja kuvanveistäjien teoksista tehdyistä kuparipiirroksista.
| Teksti: Ilona Pelgonen | Kuva: Henna Hietainen

RIISA:n kokoelmiin kuuluu 1643 painettu latinankielinen teos Theatrum Biblicum, joka tunnetaan myös nimellä Biblia Piscatore. Kirja on painettu amsterdamilaisessa Visscherin kustantamossa, ja siitä on otettu muutamia painoksia vuosina 1639, 1643, 1650 ja 1674. Painokset poikkeavat jossain määrin toisistaan. Kirkkomuseon kokoelmiin kirja on tullut Valamon luostarin kirjastosta 1960-luvulla. Luostari lienee hankkinut teoksen kirjastoonsa 1800-luvun alussa.

Raamatun_kuvastosta_laaditun_Biblia_Piscatoren_sivu
Herramme Jeesuksen Kristuksen syntymä. Biblia Piscatore. Kuva: Henna Hietainen

Kyseinen Raamatun kuvasto eli Vanhan ja Uuden testamentin historia on Nicolaus Johannis Piscatoreksen "suurella huolella toimittama" vuonna 1643. Kirja on laadittu silloisen ja edeltävän vuosisadan parhaimpien taiteilijoiden ja kuvanveistäjien teoksien mukaan tehdyistä kuparipiirroksista.

Kirjan kuvat on koottu 1500-1600-luvulla eläneiden flaamilaisten ja hollantilaisten taiteilijoiden tuotannosta. Theatrum Biblicum sisältää 203 kuvasivua Vanhasta testamentista ja 187 kuvasivua Uudesta testamentista. Ne ovat joko koko sivun tai puolen sivun kokoisia, ja niihin liittyy latinankielinen selittävä teksti sekä viittaus vastaavaan Raamatun kohtaan. Myös otsikkolehdet ovat latinankielisiä. Kuvien alla on lisäksi käsin kirjoitetut tekstit kirkkoslaavin kielellä.

RIISA:n Biblia Piscatoren tiedot julkaistiin Moskovassa ilmestyneessä teoksessa Theatrum Biblicum. Piscatoreksen Raamattu 1643 Tretjakovin gallerian kokoelmassa (2020: 523). Teos liittyy Tretjakovin gallerian 2019 näyttelyyn Piscatoreksen Raamattu on venäläisten ikonimaalareiden oppikirja. Teoksen luetteloon on koottu 50 Biblia Piscatoren kirjaa.

Raamatun_kuvastosta_laaditun_Biblia_Piscatoren_sivu
"Kuinka näet roskan veljesi silmässä, mutta et huomaa, että omassa silmässäsi on hirsi?" Biblia Piscatore. Kuva: Henna Hietainen

RIISA:n kokoelmien teoksesta oli paljon apua edellä mainitun näyttelyn valmisteluissa, sillä siitä löytyy harvinaisia kuvia, joita ei ole kaikissa Biblia Piscatoren painoksissa. Kirjan sivuille roiskuneet maalitahrat osoittavat, että kirjaa käytettiin ikonimaalariateljeessa myös Valamon luostarissa.