Opi kultaamaan ikoneita kirjan kansi
Kulttuuri

Ikonimaalarin kultakaivos: kaksikielinen opaskirja innostaa niin aloittelijaa kuin edistynyttäkin

| Teksti: Anjaleena Koponen-Aalto

Oikea kultakaivos kaikille ikonimaalareille on tämä kaksikielinen kultausopas. Tällaista käytännön käsikirjaa on kaivattu.  Siitä voivat ammentaa ideoita sekä edistyneet että aloittelevat maalarit. Samalla se ihastuttaa kauniilla ulkoasullaan ja runsaalla kuvituksellaan. Oppaan ovat laatineet kaksi kokenutta ikonimaalauksen opettajaa: Mari Zabyshnyi ja Jessica Slavnic. Mari on laatinut yksityiskohtaiset ohjeet suomeksi, Jessican käsialaa on runsas kuvitus ja ruotsinkielinen käännös.

Opi kultaamaan ikoneita -kirjan kansi

– Kirjan tekeminen on ollut iso, yhteinen viiden vuoden urakka, Mari Zabyshnyi kertoo.

Materiaali on kerätty lukuisilla, monien maiden ortodoksiluostareihin ja yhteisöihin suuntautuneilla opintomatkoilla. Oppaaseen on lopulta valikoitu parikymmentä kultausohjetta muun muassa Kreikasta, Puolasta, Romaniasta, Italiasta ja Venäjältä. Mukana on sekä vuosisataisia traditioita, joissa käytetään vaikkapa mädätettyä kananmunaa, että nykyaikaisin ainein toteutettuja kullan koristelutapoja. Mikä parasta, kaikki ohjeet ovat kirjoittajien omakohtaisesti testaamia. Voi ymmärtää, että kultalehtiä on kulunut eikä aikaa ole säästelty.

Maalauksen alku ja lähtökohta on kultaus. Se myös määrittää muiden värien käyttöä. Kulta on kirkkaimmin valoa heijastavana materiaalina ainutlaatuinen, ja sitä on kautta aikain käytetty kuvaamaan taivasten valtakunnan kirkkautta – ja valohan on uskomme ydintä. Myös ikonimaalarin työ on kerros kerrokselta valon maalaamista.

Isä Vladimir Zabyshnyi toteaa syvällisessä esipuheessaan: ”Se (kulta) on värinä yhdellä kertaa sekä läpitunkematon että valoa kantava – – – Kolminaisuudessa ylistettävä yksi Jumala on sekä häviämättömän valon lähde että syvimmän olemassaolonsa kätkemä ja tutkimaton”.

Kirja on visuaalisesti kaunis. Monipuolinen kuvitus sekä yksittäisistä työvaiheista että valmiista ikoneista yhdessä yksityiskohtaisten ohjeiden kanssa rohkaisee omaehtoisiin kokeiluihin. Selkeään kieliasuun on jäänyt muutama ammattislangin termi kuten ”tipsi” tai ”mattaaminen”. Nämä ovat kuitenkin pieniä kauneuspilkkuja onnistuneessa kokonaisuudessa. Opi kultaamaan ikoneita tarjoaa runsaan kattauksen rikkaaseen perintöön ja innostaa maalareita löytämään uusia polkuja siunatussa työssään.

Mari Zabyshnyi, Jassica Slavnic: Opi kultaamaan ikoneita. Ortiko Oy, 2022