Suihkukoneiden juovat muodostavat taivaalle ristin, joka heijastuu järven pintaan
Kulttuuri

Aamun Koiton valokuvakisa ratkesi: Voittajan kuvassa taivaalle piirtyy risti

Kilpailuun osallistui määräaikaan mennessä kaikkiaan 40 kuvaajaa.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Ari Koponen, Riitta Hämynen, Juha Lampinen, Katja Karjalainen
Suihkukoneiden juovat muodostavat taivaalle ristin, joka heijastuu järven pintaan

Aamun Koiton julistama luonto ja luomakunta-aiheinen valokuvakilpailu on ratkennut, ja ensimmäiselle sijalle yltäneen kuvan näet ylhäällä jutun pääkuvana. Ari Koponen vei voiton kaikkiaan 40 kisaajan joukosta Paraisilla kuvatulla otoksellaan, jossa suihkukoneiden juovat piirtävät taivaalle järven pintaan heijastuvan ristin. Kuva ilmentää upealla tavalla paitsi Suomen kesän syvintä olemusta, myös muistutusta Korkeimman läsnäolosta.

Kesäusva laskeutuu viljapellon ylle
Toinen sija. Riitta Hämysen unenomainen viljapelto lumoaa väreillään. Kuva on otettu Juuassa Pohjois-Karjalassa illalla 24. heinäkuuta, kun loppukesän usva laskeutuu maiseman ylle.

Toisen sijan nappasi Riitta Hämynen unenomaisen kauniilla kuvallaan, jossa loppukesän usva laskeutuu viljapeltojen ylle Juuassa. Kuvan tunnelma on lähes maaginen ja saa ajattelemaan, kuinka paljon luomakunnassamme on yhä asioita ja ilmiöitä, jotka ovat ihmisjärjeltä salattuja.

Kolmannelle sijalle ylsi Juha Lampinen, jonka lähettämistä otoksista oli vaikea valita suosikkia. Sellaiseksi kuitenkin päätyi kesäinen pörriäiskuva, jossa kuvaajan katse on poiminut luontomme pienen, mutta tärkeän olennon – joka sekin kuvastaa Luojan viisautta.

Kunniamaininnan ansaitsee Katja Karjalainen, jonka tarina kosketti toimitusta aivan erityisesti. Hän kertoi saateviestissään kokeneensa viimeksi kuluneen vuoden aikana kolme menetystä lähipiirissään, ja valokuvakisaan osallistuminen auttoi häntä havainnoimaan elämän kauneutta arkisissakin yksityiskohdissa. Karjalaisen otos hautakivelle hypähtäneestä oravasta kertoo koskettavalla tavalla kuvaajan pyrkimyksestä nähdä ilon pilkahduksia myös suurten menetysten keskellä.

Ilahduttavaa aktiivisuutta

Kilpailu alkoi Herran edelläkävijän, Johannes Kastajan syntymän muistopäivänä 24. kesäkuuta, ja valokuvia oli mahdollista lähettää aina 26. elokuuta saakka.

Kisan voittaja sekä kärkisijoille yltäneet julistetaan paitsi Aamun Koiton verkkosivuilla, myös lehden sosiaalisen median kanavissa kirkkovuoden alkaessa 1. syyskuuta, joka on myös ekumeenisen patriarkan siunaama luomakunnan päivä.

Kesäinen pörriäinen imee mettä kukasta
Kolmas sija. Juha Lampinen kiinnitti huomionsa myös pieniin luomakunnan edustajiin.

Valokuvakilpailuun saapui ilahduttava määrä otoksia, joiden joukosta oli hyvin vaikea valita kärkisijoille asetettavia.

Osa kilpailijoista lähetti kisaan useampiakin kuvia, ja toiset osallistuivat yhdellä otoksella. Valokuvien määrää ei ollut rajoitettu, eikä kisaajien luovuutta kahlittu muulla kuin sillä tavalla, että kuvien piti liittyä luontoon, luomakuntaan tai ortodoksisuuteen – ja mielellään molempiin.

Kisan satoa voidaan julkaista Aamun Koitossa ja/tai sen sosiaalisen median kanavissa myöhemminkin lukijoiden iloksi.

Aamun Koiton toimitus iloitsee suuresti lukijoidensa aktiivisuudesta ja kiittää lämpimästi kaikkia valokuvakisaan osallistuneita. Toimitus muistaa kolmea palkintosijalle yltänyttä kisaajaa Ortodoksisuuden kirjo -valokuvakirjalla.

Orava istuu hautakiven päällä
Kunniamaininta. Katja Karjalaisen kuvassa hautakivelle hypähtänyt orava ilmentää ilon pilkahdusta suurten menetysten keskellä.